Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Középkori lakóház  a Szent Mihály  utcában
Szöveg: Soproni Múzeum – Bolodár Zoltán, fotó: Pluzsik Tamás

Középkori lakóház a Szent Mihály utcában

| Városi hírek

Szobrok, műemlékek, középületek

A bécsi és a balfi külváros határán áll egy ház, amely a középkori eredetű épületek egyik ékes példája. A Szent Mihály utca 3. számú ház nemcsak kora és szépsége alapján érdekes, de a műemlékvédelmi értékmentés különleges „darabja”. A homlokzatán szabadon hagyott csúcsíves és szögletes záródású ablaktöredékek a 14. századból származnak. A 15. századi zárterkélyt faszerkezet kialakításával modern szemléletben rekonstruálták.

Az 1970-es évek elején elvégzett átalakítás egyik legfontosabb cselekedete volt, hogy a szomszédos 19. századi épülettől elválasztották. A ka­­pualj feletti beépítés azt az érzést keltette, mintha egy épületet alkotott volna a bal oldali szomszédos házzal.

Ennek az emeleti traktusnak a ki­­bontásával visszaállították a középkori épülettömeg homlokzatát. A körzetre jellemző földszintes házak között számos városias, a belvároshoz hasonlóan értékes, bár nem annyira díszes középkori lakóház állt. Sopron műemlékvédelmileg legértékesebb része a belváros, de különösen szép hangulatot ad a korban is hasonló korú bécsi–balfi külváros és benne a Szent Mihály utca 3. alatti épület.

Kapcsolódó cikkek