Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Közel 100 millió forintot csoportosítottak át

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– Az önkormányzat múlt heti ülésén közel 100 millió forintot csoportosítottunk át a város költségvetéséből a koronavírus elleni védekezésre – tájékoztatta a Soproni Témát dr. Farkas Ciprián polgármester.

A városban folytatódik az a széles körű, szinte az élet minden területére kiterjedő intézkedéssorozat, amelyek célja a lakosság megóvása a koronavírus-járványtól, illetve felkészülés a lehetséges tömeges megbetegedésekre.  

Ennek jegyében döntött úgy legutóbbi ülésén az önkormányzat, hogy közel 100 millió forintot csoportosít át a védekezésre. A részletekről dr. Farkas Ciprián számolt be olvasóinknak.

– A közgyűlés úgy döntött, hogy 30 millió forintot csoportosít át a járvány okozta, ma még nem látható rendkívüli költségek finanszírozására. A keret felülről nyitott, tehát, ha indokolt, emelkedhet az összeg. A költségvetési forrás felhasználására a polgármestert hatalmazták fel a képviselők – mondotta dr. Farkas Ciprián. – Ugyancsak 30 millió forinttal emeltük meg a Központi Gyermekkonyha előirányzatát. Az összeget fele-fele arányban személyi és dologi kiadásokra lehet fordítani, a koronavírus-járvány okozta bevételkiesés és többletkiadások finanszírozására. A gyermekkonyha nehéz helyzetbe került, hiszen a nevelési–oktatási intézményeknek a jelenlegi helyzetben nem főznek, ugyanakkor mégis működik a konyha – kisebb kapacitással –, mert az önkormányzat igény esetén bruttó 700 forintért biztosít – kiszállítással – napi egyszeri meleg ételt (levest és főételt) a 70 év feletti soproniaknak. Ehhez kapcsolódik, hogy a csomagolási és szállítási költségeket is magunkra vállaljuk. Ennek az összegét még természetesen nem tudjuk, de számításaink szerint belefér a keretbe. 30 milliót biztosítunk a Soproni Szociális Intézménynek (SOSZI) annak érdekében, hogy hatékonyan tudjon fellépni a járvány ellen a szociális rendszerben, különösen a szociális otthonokban, az idősek védelméért.

Megtudtuk, az önkormányzat az Együtt az Életért, Sopronért Mentő Alapítványt 2 millió forinttal támogatja – kiegészítve a már meglévő forrásokat – annak érdekében, hogy egy új, nagy teljesítményű, korszerű mentőorvosi autót vásárolhassanak. 

Kapcsolódó cikkek