Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Korszerűbb lett a nővérszálló

Korszerűbb lett a nővérszálló

| Munkatársunktól | Városi hírek

A Széchenyi 2020 program keretében, 84 millió forint vissza nem térítendő támogatásból újult meg a Soproni Gyógyközpont nővérszállójának épülete. Az korszerűsítéssel nemcsak az épü­­let fűtése válik költséghatékonyabbá, hanem javul a bent lakók komfortérzete is.

A 1980-as években épült nő­­vér­szállóban 46 lakóegység található, amely a kórház alkalmazásában álló orvos és szakdolgozó munkatársak részére biztosít kedvezményes elhelyezést.  

Az 1990-ben történt tetőtéri bővítésen és kisebb állagmegőrző javításokon kívül át­­fo­­gó felújításra 2017-ig nem nyílt lehetőség. Egészen idáig, ugyanis a gyógyközpont 84 millió forintos pályázati támogatást nyert el az épület energetikai korszerűsítésére.

A beruházás elsődleges célja az épület hőveszteségének csökkentése, ezáltal a fűtéshez felhasznált hőenergia mennyiségének mérséklése volt. Hőszigetelték a kül­­ső falakat és a tetőt, valamint kicserélték a nyílászárókat.

A megújulóenergia-fel­­hasz­ná­­lás növelése érdekében az épületen kiépítettek egy 106 da­­rabból álló, összesen 28,6 kilowatt teljesítményű napelemes rendszert.

A beruházás után költséghatékonyabbá vált az épület fűtése. A fejlesztés az energiatakarékossággal és a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentésével (57 tonna/év) a fenntartható fejlődéshez is hozzájárul.

Kapcsolódó cikkek