Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Korszerű gyógyeszközök
Dr. Kovács Imre főorvos Fotó: Németh Péter

Korszerű gyógyeszközök

| Cziráki Viktória | Városi hírek

A szívritmuszavarok, így a pitvarfibrilláció felderítését is lehetővé tevő két darab WIWE-készüléket nyert egy pályázaton a Soproni Gyógyközpont Kardiológiai Ambulanciája. A készülékeket a betegek önállóan használhatják.

A szív ingerületképzési- és ingerületvezetési zavarait detektáló úgynevezett WIWE-készülékeket nyert a Magyar Kardiológusok Társasága Szívalapítványának kuratóriuma és a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. közös pályázatán a Soproni Gyógyközpont Kardiológiai Járóbeteg Szakrendelése.


Dr. Kovács Imre PhD, a kardiológiai–belgyógyászati összevont osztály osztályvezető főorvosa elmondta: a hazai orvostechnológiai innováción alapuló, mindössze névjegykártya méretű WIWE az életkor előrehaladtával növekvő gyakorisággal előforduló, sokszor tünetmentes vagy csak kevés panaszt okozó szívritmuszavarok, így a pitvarfibrilláció fennállását kimutató mobil EKG-készülék, mely alkalmas a veszélyes ritmuszavarok időben történő felderítésére.

– A betegek a 24 órás, folyamatos EKG-detektálásra képes úgynevezett „Holter” EKG-készülékhez hasonlóan megkapják a WIWE-eszközt, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben nem folyamatos a „megfigyelés”, hanem a beteg maga indíthatja el a vizsgálatot, amikor úgy érzi, probléma lépett fel a szívműködésével – mond

ta el a főorvos. – A Holter vizsgálat esetében, a 24 órás vizsgálat alatt, ha tünetek ritkábban jelentkeznek, a ritmuszavar rejtve maradhat, a WIWE ezt küszöböli ki.
A diagnosztikai készülékkel online és offline mérés is végezhető, ezzel csökkentve az orvos–beteg találkozások számát. A mindössze 60 másodpercet igénylő, a beteg által önállóan is végezhető mérés alatt az eszköz az EKG az oxigénszaturáció valós idejű mérési eredményeit rögzíti és algoritmusa segítségével a szívritmuszavar okozta stroke, hirtelen szívmegállás kockázatára hívja fel a figyelmet.

Kapcsolódó cikkek