Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Koronavírus: újabb enyhítések

| Munkatársunktól | Városi hírek

A járvány miatt bevezetett intézkedések további enyhítését jelentette be a vidékre nézve a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, az 1,5 méteres védőtávolságra és az arc eltakarására vonatkozó szabályokat fenntartják az egész országban. A vidéki enyhítések között említette, hogy a vendéglátóhelyek belső zárt részében (különösen étteremben, kávézóban, cukrászdában, büfében, presszóban) a tartózkodás a jövőben megengedett, az ott dolgozók kötelesek maszkot viselni, erre kérik lehetőség szerint a vendégeket is, valamint a védőtávolság betartására.

Hétfőtől megnyitnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek, parkok (Sopronban május 4-én már megnyitották a játszótereket). A szállodák és a panziók fogadhatnak vendégeket.

Május 18-tól újrakezdődtek azok a szűrővizsgálatok, amelyek nem népegészségügyiek, hanem például alkalmassági vagy alkalomszerűek. A fekvőbeteg-ellátásban a tervezhető, nem sürgősségi beavatkozások is végezhetők hétfőtől – hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján.

– Napközis nyári táborokat lehet szervezni a gyerekeknek – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos, és kifejtette, hogy teljes körű ajánlást fognak készíteni a táboroztatók részére. Ebben az ajánlásban a szülők részére is megfogalmaznak majd tudnivalókat.

– Már többen gyógyulnak, mint ahányan megbetegednek, az élet újraindításának feltételei megvannak, de a védekezést nem hagyhatjuk abba, viszont térben tagolnunk kell – jelentette ki Orbán Viktor pénteken. A kormányfő szerint a beruházások támogatásával és több, már működő munkahelyvédelmi eszköznek az alkalmazásával sikerülhet annyi állást teremteni, amennyi elpusztult.

– Június 1-től maximum kétszáz főig vidéken és Pest megyében megrendezhetők lesznek az esküvők. Az esküvőkön, lagzikon a biztonsági előírásoknak megfelelően az asztalok közötti védőtávolságot be kell tartani – közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Pest megyére hétfőtől ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az ország többi megyéjére.

Budapesten hétfőtől megszüntették a kijárási korlátozást, a tervek szerint ugyanazokat az enyhítő intézkedéseket vezetik be, mint vidéken, csak két hét késéssel. 

Kapcsolódó cikkek