Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Koronavírus: türelem, kitartás

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„A szakemberek elhúzódó járványra számítanak, de persze biztosat ma még senki sem mondhat, ugyanis Magyarországon még felfutóban van a járvány. ”

Tudtuk, hiába a nemzetközi összefogás, nem lehet megállítani, csupán lassítani lehet a koronavírus terjedését a különböző, a mindennapjainkat érintő drasztikus, de mindannyiunkat védő intézkedésekkel. A szakemberek elhúzódó járványra számítanak, de persze biztosat ma még senki sem mondhat, ugyanis Magyarországon még felfutóban van a járvány. Egyszer azonban véget ér, s már most fel kell készülni a gazdaság újraindítására, mert sajnos egyértelmű, hogy felbecsülhetetlen károk lesznek a különböző jövedelemtermelő ágazatokban. Ezért nem lehet korán felkészülni a járvány utáni helyzetre. Ami ma már biztosan látható: a turisztikai ágazat lesz az egyik nagy vesztes. Ismert, a turizmus hozzájárulása a nemzeti össztermékhez (GDP) az elmúlt években 10–12 százalék volt, s a szakértők 2030-ra 16 százalékot prognosztizáltak. A lendület ebben az évben azonban megtörik, sőt nagy visszaesés lesz, éppúgy, mint a vendéglátásban, a kulturális életben és a sportban is. A nagy kérdés, hogy a gazdaság több ágazata mennyire esik vissza. Azt tudjuk, hogy az első nagy törés a légi közlekedés volt, de a többi iparágban is nagy gondok várhatók, az építőipartól a gépkocsigyártáson át a legmodernebb technológiák fejlesztéséig. Nem véletlen, hogy a miniszterelnök arra kérte a gazdaság szereplőit, hogy jelezzék, hol és hogyan segíthet a kormány. A cél nyilvánvalóan a veszteségek minimalizálása. Ennek érdekében – az információk birtokában – új gazdaságvédelmi terv készülhet, és átírják az idei és a jövő évi költségvetést is. A gazdaságvédelmi terv első lépcsőfokait már bejelentette a miniszterelnök (lásd írásainkat a 4. oldalon.). Ezek célja, hogy megvédjék a munkahelyeket, a vállalkozásokat, és segítsenek az esetleg bajba jutó embereknek. Nem mindegy ugyanis, hogy miképp alakul az idei GDP, és hogy sikerül-e fenntartani a növekedést – ha egyáltalán lesz növekedés –, úgy, hogy legalább két százalékkal nagyobb legyen az uniós átlagnál.

A járvány következményei nem csupán nemzetgazdasági szinten éreztetik majd hatásukat. A magánembereket is érintik, mert például számítani lehet munkahelyek bezárására, jövedelmek kimaradására, esetleg csökkenésére. Ez pedig kihat majd a kiskereskedelmi forgalomra, esetleg a hitelek törlesztésére, a megtakarításokra is, végső soron pedig a nemzeti összjövedelemre. Hogy talán túl borús képet festettem? Lehet, mert én magam is azt remélem, hogy nálunk nem lesz szükség a jelenleg érvényben lévő intézkedések szigorítására, újabbak bevezetésére, s hogy a lehető legkisebb kár ér bennünket. De ehhez az (is) szükséges, hogy betartsuk az óvintézkedéseket, legyen türelmünk és kitartásunk, hiszen ilyen helyzetben még nem voltunk. Személy szerint én abban is bízom, hogy a mindenben rosszat keresők, a gyalázatos politikai haszonlesők, az ellentéteket szítók elhalkulnak. Nem tudom, hogy így lesz-e, de szeretném, mert ez (lenne) mindannyiunk érdeke.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”