Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Koronavírus: megérkezett az ötödik hullám
Sopronban is folytatódik az oltási akció – a Várisi úton a megadott napokon előzetes regisztráció nélkül is lehet kérni a vakcinát. Fotó: Soproni Téma-archívum

Koronavírus: megérkezett az ötödik hullám

| Városi hírek

Magyarországra is megérkezett a koronavírus-járvány ötödik hulláma – közölte a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője.

Békássy Szabolcs azt mondta a köztévében: jelentősen emelkedett a légúti tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Erre – mint megjegyezte – számítottak is, miután Európa-szerte gyorsan terjed a koronavírus omikron variánsa. Kiemelte: a légúti tüneteket mutató betegeket arra kérik, hogy előzetesen telefonon jelentkezzenek be, így időpont alapján, elkülönítve tudják őket fogadni.

Békássy Szabolcs azt mondta: a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a fertőződések egyre nagyobb százalékának a hátterében az omikron variáns áll. Most még inkább felértékelődik a harmadik oltás szerepe, ugyanis azoknál, akik már megkapták a három védőoltást, sokkal kevésbé valószínű a súlyos megbetegedés kialakulása.

Folytatódik az oltási akció

A kórházi és járási oltópontokon, így Sopronban a Várisi úton is a következő napokon lehet előzetes regisztráció nélkül kérni a koronavírus elleni vakcinákat:

január 13–14., csütörtök–péntek 14–18 óra között

január 15., szombat 10–18 óra között

január 20–21., csütörtök–péntek 14–18 óra között

január 22., szombat 10–18 óra között

január 27–28., csütörtök–péntek 14–18 óra között

január 29., szombat 10–18 óra között

Természetesen emellett továbbra is működik az internetes időpontfoglalás a www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas oldalon.

Az 5–11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltóponton.

Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

Kapcsolódó cikkek