Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Koronavírus aktuális

| Városi hírek

Kétmillió orosz vakcina.

Várhatóan lesz védettséget igazoló okirat vagy plasztikkártya február közepétől – közölte Gulyás Gergely a Kormányinfón. Mindenki kap egy plasztikkártyát, amelyen szerepel, ha meggyógyult a betegségből vagy beoltották. – A védettség kétféleképpen alakulhat ki, vagy valaki beteg volt és meggyógyult, és ennek folytán – ugyan itt van orvostudományi vita –, de fél évig, háromnegyed évig, egy évig védettséget élvez, a másik lehetőség pedig, hogy már beoltották. Az ő esetükben például majd az este nyolc óra utáni kijárási tilalom fenntartásának semmilyen észszerű indoka nincs és nem lesz – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Egymillió ember beoltásához elegendő, kétmillió adag koronavírus elleni vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor pénteken Moszkvában orosz kollégájával, Szergej Lavrovval találkozott.

Közölte, hogy az oltóanyag három ütemben érkezik majd: februárban 300 ezer, márciusban félmillió, áprilisban pedig 200 ezer ember beoltásához elegendő mennyiségben.

– Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban.

A miniszterelnök hangsúlyozta: nem tudják addig feloldani a korlátozásokat, amíg nincs tömeges oltás, a második hullám „magasra csapott”, nagy erőket kellett mozgósítani, hogy megfékezzék.

Kapcsolódó cikkek