Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Dr. Molnár Ágnes: „Európában példa nélküli a gyermekétkeztetési program”

Könnyebb az iskolakezdés

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Az iskolakezdés mindig izgalmas, de egyben teher a családoknak. Éppen ezért a kormány 2010-től számos eszközzel segíti őket, hogy minél kisebb költséggel járjon a gyerekek iskoláztatása – mondotta a Soproni Témának dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselő, akit a tanévkezdésről kérdezett szerkesztőségünk.

– Érdemes számba venni, hogy mi is történt 2010 óta ezen a te­­rületen, annál is inkább, mert az átfogó programnak köszönhetően a soproni családok is nyugodtabban és biztonságosabban készülhetnek a tanévre – kezdte a beszélgetést dr. Molnár Ágnes. – Már több mint egymillió gyermek kap ingyen tankönyvet. Ez minden korábbinál több. Idén ősztől a kormány az 1–9. évfolyamig terjesztette ki az ingyenességet. Vagyis minden általános iskolás és a négyosztályos gimnáziumok első évfolyama számára ingyenes a tankönyv. Ez gyermekenként átlagosan 12 ezer forintos megtakarítást jelent. Egy kétgyermekes családnál ez a támogatás 35 ezer, míg egy háromgyermekesnél akár 50 ezer forintos megtakarítást jelenthet.

– Bővül a gyermekétkeztetés rendszere is?

– Igen. Minden eddiginél többet fordítunk gyermekétkeztetésre is: jövőre 79 milliárd forintot. Ez a rendszerváltás óta a legnagyobb összeg és csaknem háromszorosa a 2010 előttinek. A kisgyermekek (a bölcsődések, óvodások) több mint 90 százaléka ingyen étkezik, és fontos tudni, hogy a rászoruló gyermekek szülei a szünetekben is igényelhetik az ingyenes gyermekétkezetést a helyi jegyzőnél. A kormány ezt teljes mértékben megtéríti. Ez az átfogó ingyenes gyermekétkeztetési program Európában példa nélküli.

– Az iskolakezdést segítette, hogy a szeptemberi család­tá­mo­gatási pénzeket már au­gusz­tusban megkapták a szü­­lők.

– Valóban, a családi pótlék, a gyer­­mekvédelmi segély (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet) már augusztus végén megérkezett a családokhoz. Ez a kormányzati intézkedés is ab­­­­ba a sorba illeszthető, hogy mindent elkövetünk annak érdekében, hogy az iskolakezdés ne okozzon feszültséget a családok költségvetésében. Itt említem meg, hogy ugyancsak nagy segítség több tízezer családnak az Erzsébet-program. A nyári szünetben 26 ezer gyermek nyaralhatott a Ba­­latonnál, és idén összesen 100 ezer gyermek vehetett részt az Erzsébet-táborokban. Egy másik segítség a szülőknek, hogy 2018-tól az első – sikeres – nyelvvizsga költségét az állam állja.

– Sopronban és környékén – éppúgy, mint országszerte – jelentős iskolafejlesztések voltak, illetve vannak jelenleg is. Gondoljunk csak a tel­­jesen felújított Ferenczy János ut­­cai kollégiumra, a Lack­­­­ner-iskolára vagy a fertődi Por­­­­páczy-szak­­gim­ná­zi­um­ra! 

– Fontos, hogy közel 50 településen zaj­­­lanak iskolafejlesztési prog­­ramok, köztük Sopronban és környékén is. Tantermek, tanuszodák, tornatermek és komplett iskolák épülnek. Idén ősszel tovább nő a pedagógusok bére is. A pedagógusok számára a rendszerváltás óta a legnagyobb béremelési programot hajtja végre a kormányzat: 2013 és 2017 kö­­zött átlagosan 50 százalékkal emelkednek a pe­­dagógusbérek. Most szeptembertől átlagosan újabb 3,5 százalékkal.

– Az oktatásügy stratégiai kérdés. Ez miképp tükröződik a költségvetésben?

– A kormány 2010 óta folyamatosan pótolja az oktatásban az előző kormányok által korábban elvett pénzeket. 2018-ban 117 milliárd forinttal több jut erre a fe­­ladatra, mint 2017-ben, ami 572 milliárd forinttal haladja meg a bal­­oldal által utoljára be­­nyújtott, 2010-es költségvetést. Új iskolafejlesztési program is indult. Több mint félezer intézményben kezdődik fejlesztés mintegy 81,5 milliárd forint értékben.

Kapcsolódó cikkek