Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kitüntetett Kárpáti malom
Az elmúlt években folyamatosan újult meg a Kárpáti malom épülete, a malomkerék és a gépezet rekonstrukcióját is elvégezték. Fotó: Filep István

2010-ben vásárolta vissza a malmot dr. Kárpáti György és családja

Kitüntetett Kárpáti malom

| Etzl Edgár | Városi hírek

Idén a sopronbánfalvi Kárpáti malom nyerte a Winkler Oszkár-díjat. Az elismerést közel 30 éve ítéli oda a Soproni Városszépítő Egyesület építészeti szakbizottsága a városképet gazdagító épületeknek.

A táblaavató rendezvényt a hagyományoknak megfelelően Szent Mihály napján, szeptember 29-én tartották. Az ünnepségen köszöntőt mondott dr. Kárpáti György, a malom tulajdonosa, dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke.


– Dr. Kárpáti György és családja 2010-ben vásárolta vissza a család egykori tulajdonát, a régi-új tulajdonos talán a malomhoz kötődő gyermekkori élményeiből is erőt merítve fáradhatatlan munkával sokszor saját kezűleg, apránként végezte az épületegyüttes helyreállítását – mondta méltatásában dr. Veöreös András. A Soproni Városszépítő Egyesület építészeti bizottságának elnöke kiemelte a felújítás legfontosabb elemeit: a malomkerék és a gépezet rekonstrukcióját és vízzel való meghajtásának kiépítését, az épület különböző méretű ablakainak beépítését, a régi kapuk és ajtók újjáépítését, az udvari lépcső öntöttvas korlátjának rekonstrukcióját, és természetesen az épületet, valamint a Kárpáti Sándor zeneszerző életét bemutató kiállítás berendezését.


Dr. Veöreös András beszédében köszönetet mondott Nemes Andrásnak, aki az épület értékfeltárását végezte, valamint a felújítást tervező Józsa Dávid építésznek. Dr. Józan Tibortól megtudtuk, idén kettő épület közül választották ki a nyertest, a másik induló az Árpád utcai parkolóház volt.

A tábla leleplezése után az érdeklődőket körbevezették az épületegyüttesben. A rendezvényen részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester, valamint Mágel Ágost önkormányzati képviselő, a városfejlesztési bizottság elnöke.

(A Kárpáti malomról és lakójáról, Kárpáti Sándor zeneszerzőről többször is írtunk már lapunkban, legutóbb: A zeneszerző öröksége, Soproni Téma, 2022. március 9.)


Kapcsolódó cikkek