Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Kitüntetések az ünnepen

| Munkatársunktól | Városi hírek

Március 15-e alkalmából több állami kitüntetést is átvehettek az érintettek az elmúlt napokban. Összeállításunkban bemutatjuk a soproni, illetve a városhoz kötődő díjazottakat.

Magyarország Köztársasági Elnöke dr. Szita Szabolcsnak, a Magyar Tudományos Akadémia doktorának, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány volt igazgatójának, a Soproni Egyetem professor emeritusának nemzetközileg is elismert tudományos munkája, valamint a magyar zsidóság háborús veszteségeinek feltárása, illetve az emlékkultúra fejlesztése érdekében több évtizeden át végzett tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adományozta. A díjat Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter adta át március 15-e alkalmából a Várkert Bazárban.  

Firtl Mátyás volt országgyűlési képviselő, a Győr–Moson–Sopron Megyei Önkormányzat volt általános alelnöke a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vett át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől a nemzet szolgálatában végzett több évtizedes, szerteágazó közéleti pályafutása elismeréseként.

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült dr. Úry Előd fogorvos, a Soproni Erdélyi Kör elnöke.

Március 15. alkalmával vehette át a Jászai Mari-díjat Pataki András, a soproni színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki a teátrum főrendezője is egyben. A soproni közönség 2012 óta követheti nyomon rendezői tevékenységét, valamint sokoldalú színházszervezői és művészetpedagógiai munkásságát.

Szintén Jászai Mari-díjat kapott Horányi László, valamint Gál Tamás színművész, mindketten szerepeltek az elmúlt években több soproni színházi darabban.

Műemlékvédelemért végzett munkája elismeréséül Forster Gyula-díjat kapott dr. Veöreös András építész, műemlékvédelmi szakmérnök, a Soproni Városszépítő Egyesület Winkler Oszkár Építészeti Szakbizottságának elnöke.

Kapcsolódó cikkek