Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kirándulás az időben
Szavazók a Deák téren, az akkori Állami Leánygimnázium épülete előtt 1921. december 14-én Schäffer Ármin felvételén, valamint a tér 2021. december 14-én Rombai Péter fotóján.

Rombai Péter: Felemelő élmény volt készíteni a képeket

Kirándulás az időben

| Huszár Judit | Városi hírek

2 objektív, 100 év – időutazásra visz minket Schäffer Ármin és Rombai Péter. 1921-ben járunk, a soproni utcákon katonai alakulatok, az ablakokban rémült vagy épp reménykedő emberek. Emberek, akik egykor itt éltek. És emberek, akik ma is tapossák a macskaköveket…

Az elmúlt egy évben sokszor találkozhattunk Rombai Péterrel a soproni belvárosban. Volt, hogy a Széchenyi-szobor talapzatára mászva fotózott, máskor ketteslétrán egyensúlyozott a Várkerületen vagy a Szent Mihály-temetőben, de az is előfordult, hogy egy forgalmasabb út közepén állva kereste a megfelelő helyet. Hogy mihez is? Ahhoz, hogy újra, pontosan 100 évvel a keletkezésük után megalkossa a soproni népszavazás legendás felvételeit.

A katonai zászló gyászfátyolának levételi ünnepsége 1922. január 10-én.

– 2020-ban jött az ötlet, az egyértelmű volt, hogy Schäffer Ármin fényképeit szeretném újragondolni, hiszen ezek a legismertebbek a témában – kezdte Rombai Péter. – A császári és királyi udvari fényképész 254 népszavazás idején készült képe van a Soproni Múzeum tulajdonában, ezeket kértem „kölcsön”, majd válogattam belőlük. 53 fotó készült el, ezek közül került most ki 13 helyszínre 26. Elsősorban a közlekedésbiztonsági szempontok határozták meg, hogy mit tudunk szabadtéren kiállítani, hiszen minden kép az elkészítésének helyszíne közelében látható.

A tüzérség bevonulása Sopronba 1921 december 31-én. Győri út 2021 december 31.

De hogy ne rohanjunk ennyire előre az időben: Péter 2020-ban készítette az első próbafelvételeket, majd 2021-ben a végleges anyagot. Minden fotót nemcsak napra, hanem órára, percre pontosan 100 évvel az eredeti kép születése után akart elkészíteni – ehhez szigorúan tartotta is magát. Mint kiderült, Schäffer Ármin nagyon elkötelezett fotós volt, a sztori, a látványos kép érdekében bárhova felmászott – így az egyébként tériszonyos Péter is…

Korzó a Deák téren. 1921 szeptember 11-én (háttérben az 1944-ben lebombázott Márkus-ház)

– Fantasztikus utazás volt ez, ugyanakkor nagyon megterhelő is: megtalálni minden esetben azt a helyszínt, szöget, ahol készült az eredeti kép – folytatta. – Közben sokszor eszembe jutott, hogy ott állok, ahol 100 éve ő, és közben elrohant köztünk a történelem. És nagyon meghatódtam, amikor december 14-én néztem az ünnepségen az emberek arcát: büszkék voltak, hogy az ő őseik tettek azért, hogy Sopron magyar maradjon. És büszke voltam én is.

Az eredeti Schäffer képeket és a mai felvételeket digitális technikával dolgozta össze Péter – a végeredményen egyszerre jelenik meg tehát a jelen és a múlt. Izgalmas kirándulás ez térben, időben. Sokszor olyan épületek is kirajzolódnak, amelyeket azóta lebontottak, vagy a bombázás áldozatai lettek.

2 objektív, 100 év kiállításmegnyitó:

Április 7-én, csütörtökön 16.30-kor a Deák tér 32-nél nyílik meg hivatalosan a 2 objektív, 100 év című szabadtéri tárlat. A fotómontázsok a tervek szerint május 15-ig lesznek láthatóak a közterületeken, a későbbiekben pedig a többi felvételt kiállítják a Liszt-központban. 

Rombai Péter (RepeszTech):

1981-ben született Sopronban, itt is járt iskolába, a városban él. A határőrségnél kezdte pályáját, majd a rendőrség bűnügyi osztályán folytatta, ahonnan 2017-ben leszerelt, azóta külföldön dolgozik. Amióta az eszét tudja, érdekli a fényképezés, komolyabban 2010-től foglalkozik ezzel, Szabó Béla fotóművésznél tanulta a szakmát. 

Kapcsolódó cikkek