Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kézmosással a fertőzések ellen
Az alapos kézmosás időtartama minimum 30 másodperc – mondta Dukai Gáborné Fotó: Németh Péter

Kézmosással a fertőzések ellen

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Az alapos, szappanos kézmosás fontosságára hívják fel a figyelmet október 15-én, a kézmosás világnapján. Sok légúti és emésztőrendszeri megbetegedés elkerülhető lenne az alapos kézmosással.

Először 2008-ban az UNICEF kezdeményezésére rendezték meg a kézmosás világnapját, melynek célja, hogy tudatosítsa a szappanos kézmosás kedvező hatásait a betegségek megelőzésében. A kézmosást sosem szabad elhanyagolni, főleg a megfázásos, influenzás időszakban! – Ennek ellenére sokan nincsenek tisztában ennek fontosságával – vélekedik Dukai Gáborné, a Soproni Gyógyközpont Higiénés Szolgálatának csoportvezetője. – Sok olyan fertőzés van, többek között légúti és bélrendszeri megbetegedés, mely a megfelelő kézhigiénével elkerülhető lenne. Ezen kívül fontos, hogy a gyerekeket minél korábban – a legkisebbeket játékos formában – tanítsuk meg a helyesen elvégzett kézmosásra. 

– Mindig mossuk meg a kezünket, amint hazaérünk – javasolja Dukai Gáborné. – Ezen kívül főzés és étkezés előtt, orrfújás, tüsszentés után, beteglátogatás előtt és után, valamint vécéhasználat után, de előtte is javasolt. Ezeken kívül tanácsos kezet mosni mielőtt az arcunkhoz érünk, hiszen azáltal is kórokozók kerülhetnek szervezetünkbe.

Az alapos kézmosás időtartama minimum 30 másodperc. Először nedvesítsük meg meleg vízzel a kezünket, majd szappanozzuk be! A kézmosáshoz megfelel a közönséges, nem antibakteriális szappan is, legjobb a folyékony. Dörzsöljük át kezünket alaposan! Mossuk meg a tenyeret, a kézfejet, a csuklót, az ujjak közét is! Öblítsük le a kezet bő, folyó vízzel, majd tiszta és száraz törülközővel szárítsuk meg! Ha tehetjük, idegen helyen papírtörlővel zárjuk el a csapot, otthon pedig fordítsunk gondot a gyakori törölközőcserére!

Október 15-én a délelőtti órákban a gyógyközpont diagnosztikai tömbjének aulájában játékos tesztekkel és tanácsadással várják az érdeklődőket, akik kipróbálhatnak egy Hand-in-scan készüléket is, mellyel meggyőződhetnek arról, hogy megfelelően mostak-e kezet.

Kapcsolódó cikkek