Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kezdődik a népszámlálás

A kérdőíveket online október 1. és 16. között lehet kitölteni

Kezdődik a népszámlálás

| Munkatársunktól | Városi hírek

Végéhez közeledik a 2022-es népszámlálás számlálóbiztosainak toborzása, de a nagyobb városokban, így Sopronban is lehet még jelentkezni. A népszámlálás október elsején kezdődik, a legfontosabb információkat egy csokorba gyűjtöttük, és a soproni történelmi egyházak képviselőit is megszólaltattuk.

Október 1. és november 28. között tartanak népszámlálást Magyarországon – ennek célja, hogy pontos és részletes képet adjon hazánk népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, foglalkoztatottságáról, élet- és lakáskörülményeiről, vallási hovatartozásáról. A népszámlálás során gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel.

Október 1. és 16. között a háztartások önállóan, interneten keresztül (a www.nepszamlalas2022.hu oldalon) tölthetik ki a kérdőívet egyedi belépési kód segítségével. Ezeket a KSH a napokban juttatja el postán a háztartásokhoz.

Október 17-től számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik nem töltötték ki az online kérdőívet. Országszerte mintegy 28 ezer számlálóbiztos toborzását kezdték meg nyáron a települési önkormányzatok a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) irányításával. Számlálóbiztosnak nagykorúak jelentkezhetnek, akik egy előzetes online képzésen vesznek részt.

A népszámlálás akkor eredményes, ha pontos képet ad hazánk lakosságáról. Ezért is fontos, hogy mindenki részt vegyen benne. Kérdőívet kell kitölteni mindenkiről, aki Magyarországon él; azokról is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak; valamint a külföldi állampolgárokról is, ha legalább 3 hónapja Magyarországon vannak.

A soproni történelmi egyházak képviselői fontosnak tartják, hogy mindenki nyilatkozzon a felekezeti hovatartozásáról is.


Horváth Imre katolikus prépost–városplébános

Emberi természetünkben gyökerezik, hogy a hitünket, meggyőződésünket, vallásunkat bárki előtt megvalljuk. Az evangéliumok tanúsága szerint Jézus is bátorít a hitvallásra: „Mindazt, aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt, aki a mennyekben van.”. Örülünk, hogy most, a népszámlálás alkalmából van lehetőségünk arra, hogy színt valljunk, hogy elmondhassuk, az egyházunkhoz tartozunk, hogy szeretjük és fontosnak tartjuk ezt a hovatartozást, amelyet gyermekeinknek továbbadhatunk, átörökíthetünk. Bátorítok mindenkit, hogy vallja meg hitét, felekezeti elköteleződését, egymáshoz tartozását, hiszen örülhetünk, hogy egy olyan erős közösség tagjai lehetünk, amelynek az alapja Jézus Krisztus.

Dr. Tóth Károly evangélikus igazgató lelkész

Vannak, akiknek maguktól értetődően fontos egy egyházi közösséghez, gyülekezethez való tartozás, vannak azonban szép számmal olyanok, akik hullámzó életük során eltávolodnak, majd közelednek az egyházakhoz. Elsősorban azoknak szeretnék üzenni, azokat buzdítani, akiknek az életében néhány éve vált fontossá valamely gyülekezet vagy egyház, erősíteném őket, vallják meg bátran a hovatartozásukat, kötődésüket. Az egymáshoz tartozás szálai, még ha bizonytalanok, gyengék, akkor is nagyon fontosak. Sopronban is sokan vannak olyanok, akik ragaszkodnak a gyülekezetünkhöz, de nincsenek itt minden vasárnap a templomban. Fontos lenne, hogy a népszámlálás során is érezzük, sokan vagyunk, érezzük, hogy egymáshoz tartozunk.

Dr. Barta Zsolt református lelkipásztor

A keresztyén hit megélése egyszerre az egyes ember legszemélyesebb ügye és valódi közösségi kérdés. A keresztyén hit szerinti életnek vannak közösségi peremfeltételei és a társadalmi életben megmutatkozó következményei. Krisztus az egyház közösségét sónak és világosságnak mondta. A világosság az egész szobát megvilágítja, a só pedig megízesíti az ételt. A keresztyén egyház egésze és az egyes hívő is a társadalmi térben mutat rá életének legfőbb forrására, az élő Istenre. A népszámlálás során felvállaljuk keresztyén azonosságunkat, és jelzést adunk arra nézve, hogy Krisztustól kapott küldetésünket készek vagyunk betölteni.

Kapcsolódó cikkek