Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Kezdődhetnek a bölcsődefejlesztések

| Munkatársunktól | Városi hírek

Összesen 10,5 milliárd forintos keret­összeggel jelentek meg bölcsődei férőhelyek kialakítását és bővítését célzó pályázati felhívások a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében – mondta Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár.

A kormány célja a fejlesztésekkel, hogy a lehető legközelebb biztosítson bölcsődei elhelyezést a dolgozni szándékozó kisgyermekes szülőknek – közölte az államtitkár.  

– A legfontosabb, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsük meg a gyermekek számára, emellett a fejlesztések a gyermekvállalás feltételeinek javítását és a kisgyermeket nevelő szülők elhelyezkedésének elősegítését is szolgálják – emelte ki Rákossy Balázs.

A bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése című, kilenc megye és nyolc megyei jogú város területét érintő két pályázat keretösszege közel 10,5 milliárd forint, amelyre az önkormányzatok mellett egyházi fenntartók, nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek, közalapítványok és az önkormányzati többségi tulajdonban lévő vállalkozások pályázhatnak. A pályázat a 3 éves kor alatti gyermekek napközbeni elhelyezését támogatja, új bölcsődei, mini bölcsődei intézmény, családi bölcsődei szolgáltatás létrehozása, valamint meglévő bölcsődei ellátási formák fejlesztése is támogatható, amennyiben az legalább egy csoportszobával, illetve egy új családi bölcsődével való férőhelybővítést is eredményez. Ezek a pályázatok is elemei a kormány mintegy százmilliárd forintos bölcsőde- és óvodafejlesztési programjának.

Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a családvédelmi akcióterv nyújtotta új lehetőségek soha nem látott mozgásteret jelentenek a gyermeket vállaló fiataloknak. Mint arról beszámoltunk, a hétpontos akcióterv négy pontja – a babaváró támogatás, a csok bővítése, a jelzáloghitel-elengedés körének kiterjesztése és mértékének bővülése, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása – július 1-jén lép hatályba. A bölcsődei rendszer fejlesztése folyamatos, a további két ponthoz, a nagyszülői gyedhez és a négygyermekes édesanyák szja-mentességéhez pedig még szükség lesz az Országgyűlés döntésére az őszi ülésszakban.

Kapcsolódó cikkek