Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Kétségek nélkül

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

Jelenleg – a statisztikák szerint – összesen 1430 kilométer hosszúságú a teljes gyorsforgalmiút-hálózat.

Múlt heti számunkban tájékoztattuk olvasóinkat az M85-ös építésének jelenlegi állásáról (Gyorsuló gyorsforgalmi, 5. o.). Szerencsére jó hírekről számolhattunk be, mert a gyorsforgalmi út építése – a Csorna és Sopron–Pozsonyi út (Fertőrákos) csomópont közötti szakasz – a terveknek megfelelően halad, s ha nem jön közbe semmilyen váratlan esemény, akkor a jelenlegi állapot szerint a kivitelezők tartani tudják az átadási határidőt. Sok olvasónk érdeklődött, hogy mi a helyzet a határig tervezett rész előkészítésével. Nos, mint kiderült, intenzív munka folyik, már elkezdődött a 4 kilométeres szakasz kiviteli terveinek készítése. Mint ismert, ehhez a programhoz kapcsolódik az északnyugati elkerülőút megépítése is.

Az elmúlt napokban magam is bejártam a tervezett nyomvonal néhány szakaszát, s meggyőződhettem róla (és ezt gyakorlatilag bárki megteheti, aki esetleg kételkedik), hogy valóban jó ütemben haladnak a kivitelezők, eloszlatva néhány korábbi, sokszor rosszindulati kétséget, véleményt, amelyek célja elsősorban az indulatok felkorbácsolása volt. Ma már nyilvánvaló, hogy megépül az M85 a városban és a térségben lakók életminősége és a gazdaság fejlesztése érdekében. Így bekapcsolódhatunk az országos autópálya- és gyorsforgalmiút-hálózatba, amelynek bővítésére, korszerűsítésére 2022-ig 2500 milliárd forintot fordít a kormány. Ebből a forrásból közel 1000 kilométernyi négysávos útszakasz – autópálya, autóút és emelt sebességű főút – kivitelezése, kisebb részben előkészítése történik meg. (A mi autóutunk is ebből a forrásból épül.) Az említett adatokról éppen az elmúlt napokban látott napvilágot egy összefoglaló. Eszerint a korábbi elképzelések megvalósításaként a megyeszékhelyet és a megyei jogú városokat (mint például Sopron), valamint a mellettük fekvő ipari parkokat (lásd a tervezett soproni Innovációs és Technológiai Centrumot és ipari parkot) bekötik a gyorsforgalmiút-hálózatba, amely eléri az országhatárokat.

 Egy fontos célkitűzés, hogy az ország bármelyik pontjáról (településéről) 30 perc alatt elérhető legyen egy autópálya vagy gyorsforgalmi út. Jelenleg – a statisztikák szerint – összesen 1430 kilométer hosszúságú a teljes gyorsforgalmiút-hálózat. A fejlesztéseknek köszönhetően ez a szám öt éven belül meghaladhatja a 2000 kilométert. E nagyszabású program részeként épül tehát az M85, s ha elkészül (a többivel együtt), akkor Magyarország közúti (gyorsforgalmi) hálózata eléri az európai szintet. Ehhez nyugodtan kalkuláljuk hozzá az alsóbbrendű utak korszerűsítését is (erre jó példa a Sopron környéki utak tervezett felújítása). Így válik teljessé Magyarország modern közúthálózata, amely az egyik nagyon fontos alapja (lesz) további fejlődésünknek.

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.