Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Keresztény értékek őrzése
Az ünnepség szónoka Barcza Attila önkormányzati képviselő volt

Barcza Attila: „Szent István öröksége kötelességgel jár”

Keresztény értékek őrzése

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– Saját kezünkben a sorsunk. Most a felelősség rajtunk van, hogy a magyar nemzet keresztény értékeit megőrizze, hogy az utánunk jövő nemzedékeknek is biztos, megingathatatlan legyen a jövője ebben az országban – mondotta ünnepi beszédében Barcza Attila önkormányzati képviselő államalapításunk ünnepén.

Sopron hagyományosan szabadtéri szentmisével és városi ünnepséggel emlékezett Szent István királyunkra és államalapításunkra. Az ünnepségen jelen volt dr. Fodor Tamás polgármester és dr. Simon István alpolgármester, valamint több önkormányzati képviselő és számos szervezet, intézmény vezetője, képviselője.

A jövőre felszentelésének 75. évfordulóját köszöntő Szent István-templom előtti parkban ce­­lebrált – az ünnephez méltó – szentmisét követően Ács Ta­­más, a Petőfi Színház művésze adott elő Szent István Imre fiának írt intelmeiből, majd Barcza Attila önkormányzati képviselő, tanácsnok mondott ünnepi beszédet. A fiatal képviselő beszéde első részében visszatekintett Szent István mun­­­­kásságára, az államalapításra, kiemelve, hogy „ő vezette be a magyarságot a keresztény népek közösségébe, kijelölve országának helyét és útját a ke­­resztény Európában.


Páratlan ország- és egyházépítő munkát vitt véghez, hogy a törzsekből egy egységes nemzetet kovácsoljon össze.”. Barcza Attila ezt követően arról szólt, hogy Szent István öröksége kötelességgel jár, s hogy: „Saját kezünkben a sorsunk. Most a felelősség rajtunk van, hogy a magyar nemzet keresztény értékeit meg­­őrizze, hogy az utánunk jö­­vő nemzedékeknek is biztos, megingathatatlan legyen a jövője ebben az országban”. Mint mondotta, a magyar nemzet később a kereszténység vé­­dő­­bástyája lett, s hogy minden előttünk járó nemzedéknek volt választási lehetősége, hogy vagy az idegenek kezére hagyja jutni az országot, vagy harcba száll a Szent István által alapított Magyarországért.

– Most is vannak olyanok, akik örülnének, ha a magyarok is feltett kézzel hagynák, hogy idegenek szállják meg őket, mert egy nagyobb birodalom részeként képzelik el hazánkat – folytatta a képviselő. – Most is vannak olyanok, akiknek nem okozna gondot egy egészen más kultúrát, identitást, vallást betelepíteni Európába és ide, a magyarok földjére sem.

A ünnepi szónoklatot követően dr. Fodor Tamás polgármester és dr. Simon István al­­pol­­gármester, valamint az egyházközösségek képviselői megkoszorúzták Szent István szobrát, majd sor került a kenyérszentelésre. A rendezvény agapéval zárult. Közreműködött a Soproni Brass Line rézfúvós együttes.

Augusztus 20-i elismerések

Áder János köztársasági elnök megbízásából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kitüntetéseket adott át az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából. Kimagasló szakmai munkájának elismeréséül Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozat díjat vehetett Vladár Gábor, a soproni református egyházközség vezetője, egyetemi tanár. Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat elismerésben részesült Keresztes Ildikó előadóművész, a Soproni Petőfi Színház örökös tagja, valamint dr. Sátori Gabriella, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a soproni Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet nyugalmazott tudományos főmunkatársa.

Kapcsolódó cikkek