Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kerékpárral erdőn–mezőn át
Az új kerékpáros utat kövekkel szegélyezték, hogy ne térjenek le a védett gyepre az itt közlekedők. Fotó: Filep István

Kerékpárral erdőn–mezőn át

| Etzl Edgár | Városi hírek

Új, 4,3 kilométer hosszú kerékpáros útvonalat adtak át Sopron és Harka között. A régóta várt fejlesztés révén a városból biztonságosan juthatnak el a biciklisek Harkára, illetve az ausztriai Sopronnyékre (Neckenmarkt).

Az új szakasz kialakítására azért volt szükség, mert Sopron és Harka között korábban nem volt erre a célra kijelölt út. Az átadón dr. Farkas Ciprián soproni és Duschanek Péter harkai polgármester kiemelte, hogy a kerékpáros útvonallal régi álma vált valóra a helyi lakosoknak.

Az eseményen Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója és dr. Sándor Gyula, az utat kezelő Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója is hangsúlyozta, mivel az új kerékpáros út Natura 2000 természetvédelmi területet érint, a kijelölésében és a burkolat megtervezésében szakembereik is részt vettek. A természetvédelmi előírások alapján a mezei szakaszon a Soproni-hegység alapkőzetének számító gneiszaprítékot használtak fel az út kialakítására.


Az elkészült út a Lövér kemping területéről indul, részben már meglévő erdészeti úton, részben pedig a mezőn halad egészen Harkáig, ahol a Nyéki utcán keresztül csatlakozik a Harka–Sopronnyék határátkelőre vezető úthoz. Végpontjain speciális sorompókat állítottak, melyek a gyalogos és kerékpáros forgalmat átengedik, az autós forgalmat viszont nem.


– Fontos, hogy ne csak a messziről ide érkező turistákat, de a környező településeken élő lakosokat is szolgáljuk a fejlesztésekkel – emelte ki Kárpáti Béla, a beruházást vezető Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. A köszöntők után harminc fiatal bringás avatta fel az új kerékpáros utat.


A beruházás annak a projektnek az egyik eleme, amelyben újjáépítették a kecske-hegyi kilátót, továbbfejlesztik a Lőver Alpinparkot és a Ciklámen tanösvényt, a Fertőn a vízi madárleseket, valamint a Sopron–Fertő turisztikai térség kerékpárútjait.

Kapcsolódó cikkek