Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Tizenegy soproni termelő 19 bora kapott elismerést

Kékfrankos kiválóságok

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Mint arról már tájékoztattuk olvasóinkat, az Agrárminisztérium 2018-at a kékfrankos évének nyilvánította és kiadta a Kékfrankos kiválóságok könyvét, amelybe soproni borok is bekerültek.

A Nemzeti Borkiválóság Program részeként megjelent kötet célja – mint ezt Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke kiemelte – a fajta eredetének, elterjedésének, egyéni karakterének a bemutatása, valamint a fajtával foglalkozó legjobb borászok, pincészetek és magas minőséget képviselő borok megismertetése. A kötet magyar és angol nyelven jelent meg.


A felhívásra az ország különböző borvidékeiről 115 mintát küldtek a gazdák, de ebből csak 72 kapta meg a borkiválóság címet, míg 5 tétel elnyerte kékfrankos top borkiválóság elismerést. A soproniak kitűnően szerepeltek, 11 termelő 19 bora lett kékfrankos kiválóság. A nyertesek: Bruckner Borászat, Iváncsics Pince, Jandl Pince, Linzer-Orosz Borászat, Lövér Pince, Luka Enikő, Pfneiszl Birtok, Roll Pincészet, Vincellér, Weninger Pincészet és Wetzer Péter.


Horkay András értékelő beszédében külön kiemelte a soproni kékfrankosok meglepően magas minőségét és egyedi ásványos karakterét.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.