Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kékben a Tűztorony
A Liszt-központtól a Fő térig tartó meneten az autizmusra hívták fel a figyelmet Fotó: Németh Péter

Kékben a Tűztorony

| Városi hírek

Kiállítással és sétával hívták fel a figyelmet az autizmus spektrumzavarra Sopronban.

Különleges kiállítás nyílt a Liszt-központban: az alkotások készítői autista vagy az autizmus jeleit mutató gyerekek. A résztvevőket Barcza Attila köszöntötte. A városi tanácsnok kiemelte, ma hazánkban százezer embert érint az autizmus spektrumzavar.


Kállai Anikó, a szervező Autitok Egyesület elnöke a tárlaton látható képek alkotóit méltatta. – Olyan művek születtek, amelyek a készítők mindennapjait jellemzik. Az egyesület tesz-vesz programjai mindig élményeket adnak a résztvevőknek, így egyedi munkák születnek – fogalmazott.


A kiállítást Seregély Dóra, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. marketingvezetője nyitotta meg. – Egy autizmussal élő ember számára akkor akadálymentes a környezet, ha a társadalom is „akadálymentes” – mondta Seregély Dóra. – Rendkívül fontos, hogy minél többen értsük meg az autizmus lényegét, támogassuk azokat a családokat, akik autista gyermekeket nevelnek.


A megnyitót követően kék lufikkal és transzparensekkel a kezükben indultak a Liszt-központból a séta résztvevői. A Várkerületen át a menet a Fő térig haladt, ahol a Drazsé zenekar műsora várta őket. Végül héliummal töltött kék lufikat engedtek a magasba egy-egy üzenettel.

A világnapról

Az ENSZ 2007. december 18-án jelölte ki április 2-át az autizmus világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrumzavarra, amely tízmilliókat érint a földön. A vonatkozó ENSZ határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

sopronmedia.hu

Kapcsolódó cikkek