Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Karcsapásnyira a jövő
Két élménymedence is helyet kapott az új uszodában. Körülbelül 30 sportolóval fogják „tesztelni” a létesítményt, ők mind rendelkeznek versenyzői licensszel – mondta Koch Róbert.

A Lőver Uszoda megfelel a FINA szigorú előírásainak is

Karcsapásnyira a jövő

| Huszár Judit | Városi hírek

A soproni sportolók már alig várják, hogy birtokba vegyék az új uszodát. A létesítmény terheléses próbaüzeme a napokban kezdődik. Ha minden a tervek szerint halad, akkor június végén nyitja meg kapuit a Lőver Uszoda.

Lőver Uszoda – hirdeti a felirat a monumentális épület oldalán. Bent pedig a szektorok mellett ez áll kék színű betűkkel: Sopron. Az elmúlt hetekben sokan megálltak az építkezés előtt, egy város várja, hogy kipróbálhassa az új uszodát. Már nem kell sokat várni… Lapunkban is számtalanszor beszámoltunk az építkezésről, amely jelenleg a terheléses próbaüzemnél tart. Ez azt jelenti, hogy a versenysportolók a napokban elkezdik használni az uszodát.

– Körülbelül 30 sportolóval fogjuk „tesztelni” a létesítményt, ők mind rendelkeznek versenyzői licensszel – kezdte Koch Róbert, a Széchy Tamás Sportiskola Sopron egyesületi elnöke. – Óriási változás lesz ez az úszók életében, korábban a 33 méteres medencében úsztak, az építkezés alatt 25 méteresben, most kis túlzással mondhatjuk, hogy egy új univerzum nyílik meg előttük.

A Lőver Uszodában egy légtérben alakítottak ki két tízsávos medencét: az egyik 25, a másik 50 méter hosszú. Velük szemben található a több mint 1200 fős lelátó. A medencék másik oldalán két tanmedence és két élménymedence is helyet kapott. A nézők 24 négyzetméteres LED-falakon is követhetik a történéseket. Az időmérést a legmodernebb Omega rendszerrel végzik, de például a rajtkövek közül is a legkorszerűbbeket szerezték be – ezek mindegyike egyénileg állítható.

– Mindent a FINA (Nemzetközi Úszószövetség) szigorú előírásainak megfelelően alakítottak ki, az uszoda nemcsak magyar, hanem nemzetközi megmérettetések lebonyolítására is alkalmas – folytatta Koch Róbert. – A versenyekre már megkezdtük a felkészülést, számtalan vidéki városban, illetve a Duna Arénában is jártunk, a kollégák egy része már elvégezte a versenybírói tanfolyamot. Szeretnénk a Csik Ferenc Emlékversenyt a továbbiakban is megrendezni, jövőre korosztályos ob-kat tartani, valamint egy komolyabb, kétnapos soproni megmérettetéssel bekerülni a naptárba.

A Lőver Uszoda a magyarországi sportuszodák között a Duna Aréna után a második legnagyobb befogadóképességű és alapterületű. Közel tízezer négyzetméter az épület, mellette 160 parkolót alakítottak ki a személyautóknak, illetve külön a buszoknak is. Az öltözők, zuhanyzók a nulladik szinten vannak, ez alatt a gépészet kapott helyet. A belépők egy speciális órát kapnak majd, amellyel közlekedhetnek, illetve használhatják például a szekrényeket is.

– Azt gondolom, hogy az idei olimpia, illetve ez az új uszoda egy újabb lendületet ad a soproni úszósportnak – tette hozzá Koch Róbert. – Azt szeretnénk, ha mindenki, az amatőröktől kezdve a versenysportolókig használná az uszodát. Az úszószövetség egyébként egy komoly nemzeti úszóprogramot hirdetett meg, amelynek az a célja, hogy minden gyerek megtanuljon úszni. Ehhez csatlakozunk majd természetesen mi is.

A terheléses próbaüzemmel párhuzamosan megkezdődik a strand területének rendezése is. Az ideiglenes sátortetőt elbontják, a konténerek alatt, körül lévő részeket helyreállítják. A tervek szerint június végén nyit a Lőver Uszoda, akkortól lehet majd használni a strandot is. 

Széchy Tamás Sportiskola Sopron: A soproni uszodai vizessportok összefogására hívták életre 2010-ben az egyesületet. A koronavírus-járvány előtt mintegy 400 tagjuk volt, közöttük úszók, para- és senior úszók, valamint triatlonosok. 

Kapcsolódó cikkek