Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Karácsonykor sem pihennek a bűnözők
Ha elutazunk az ünnepek alatt, óvjuk meg lakásunkat az illetéktelen behatolóktól! Fotó: Illusztráció

Karácsonykor sem pihennek a bűnözők

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Otthonunk biztonságára érdemes a karácsonyi ünnepek alatt is ügyelni. A besurranó tolvajok általában ilyenkor is aktívak.

A korai sötétedés és az ünnepek alatti távollétek kedveznek a bűnelkövetésnek. Az év vége általában rendőri szempontból is kiemelt, hiszen a betörések és lopások elkövetői nem ünnepléssel töltik ezt az időszakot. – Ha nem vagyunk otthon, tegyük meg azokat a biztonsági intézkedéseket, melyekkel otthonunkat és értékeinket megóvhatjuk! – hangsúlyozta lapunknak Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

– A ház behatolásra alkalmas pontjain – mint a földszinti ablakokon, teraszajtón – eresszük le a redőnyt, ha elutazunk! Sokszor hallani azt, hogy azért nem eresztik le a redőnyt, mert attól félnek, hogy éppen ezzel hívják fel a figyelmet az üresen álló lakásra. Ez a valóságban nem így van, egy jó, biztonságos redőny csak olyan nehézségek árán törhető fel, melyet általában nem kockáztatnak az elkövetők. Ezen kívül jó, ha van olyan lámpánk, ami sötétedéskor felkapcsol, de érdemes elgondolkodni azon is, hogy gyakori távollét esetén telepítsünk automatán fel-lekapcsolódó világítást a lakásba. Ez azt a hatást kelti, mintha otthon lennénk.


A szakember szerint a kertes házak lakóinak mozgásérzékelős lámpákra is érdemes beruházni, hiszen a fény megnehezíti a bűnelkövetést. A betörők leginkább oda törnek be, ahol a legkisebb ellenállást tapasztalják, ezért egy kutya is jó szolgálatot tehet – tette hozzá Babelláné Lukács Katalin. – Elutazáskor kérjük meg a szomszédot vagy egy hozzátartozót, hogy alkalomadtán ürítse ki a levélszekrényünket, vagy írjuk ki erre az időre, hogy nem kérünk szórólapot!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.