Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Karácsony igazi éke
– Mindig az egyenes, szép törzsű fákat keressük, ezekből lehet az ünnep igazi éke – javasolja Csertán László őstermelő, aki már három évtizede nevel karácsonyfának való fenyőket Fotó: Filep I

Továbbra is a nordmann fenyő a legnépszerűbb

Karácsony igazi éke

| P. Horváth László | Városi hírek

Egy hónappal karácsony előtt már városunkban is megjelentek az első fenyőfák. Arra is lehetőség van, hogy felkeressük a kistermelőket, és még a kivágás előtt kiválasszuk a nekünk legjobban tetsző fát.

Sopronban már csak néhányan foglalkoznak őstermelőként kifejezetten a karácsonyfának szánt fenyők termesztésével. Egyikük, Csertán László immár három évtizede nevel ilyen fákat. 

– Érdeklődők már most vannak, sokan pedig ki is jönnek a kertbe, hogy ott válasszák ki a számukra legmegfelelőbb fát – közölte lapunkkal Csertán László. – Kis cetlivel jelöljük meg ezeket. A fákat szenteste előtt néhány nappal vágjuk ki, és igény szerint be is faragjuk a tartóba. A vevő biztos lehet abban, hogy bőven az ünnepek után sem hullik le a tűlevél. A karácsonyfa legyen kicsi, asztalra állítható vagy akár három méter magas – mindenképp az ünnep központi eleme. Éppen ezért is fontos, hogy megvétel előtt jól fontoljuk meg a döntésünket! Mindig az egyenes, szép törzsűeket keressük, ne válasszunk olyat, amelyiknek meghasadt a törzse, penészes szagot áraszt, ráncos a kérge, vagy kókadtnak tűnik! – tanácsolta a szakember.

Csertán László dán nordmann-, kék ezüst-, illetve spanyol jegenyefenyőt termeszt. Mint mondta, tíz–tizenöt év kell ahhoz, hogy a kiültetett csemetéből szép karácsonyfa váljon. A gazdának az évek során figyelnie kell, hogy a fái egyenesek legyenek, illetve szép tűágyak fejlődjenek ki.

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete ajánlása szerint célszerű őstermelőknél, bejáratott, megbízható árusítóhelyeken megvásárolni a fenyőfákat, mert azokat – mint már említettük – csak decemberben vágják ki, ezért tartósabbak, szebbek. Várhatóan idén a lucfenyő méterenként 3000 forintba, az ezüstfenyő 4–5000 forintba, a nordmann pedig 6000 forintba kerül majd, de sok helyen darabárat határoznak meg az eladók. A népszerű fajták közé tartozik a nordmann, az ezüstfenyő, a hagyományos illatot keresők pedig változatlanul a lucot vásárolják. A felmérések szerint hazánkban évente 2–2,5 millió fát adnak el karácsonyra.

Kapcsolódó cikkek