Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kamerák a biztonságért
Sopronban eddig 45 felszerelt kamera figyelése adott munkát a rendőrségnek. Idén a Lövérekbe és a Jereván-lakótelepre további három kamerát szerelnek fel. Fotó: Leczovics Zsolt

A prostitúció visszaszorításában is sikert ért el a kapitányság

Kamerák a biztonságért

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Sopronból szinte teljesen eltűnt a prostitúció, a kamerarendszernek köszönhetően javult a bűneset-felderítési mutató.

Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk, más hasonló méretű városokkal ellentétben Sopronban évről évre csökken a bűncselekmények és szabálysértések száma. Szabó Jenő alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője a kapitányság munkatársainak színvonalas munkája mellett a közterületi kamerarendszernek tulajdonítja a csökkenő esetszámot és a javuló felderítést. – Immár 45 kamera van a város útjain és terein, ebből 3 darab rendszámfelismerő kamera a bevezető utakon. Minden a városba érkező és távozó autót regisztrál, rendszám alapján lehet őket azonosítani. A rendszer segítségével már több sikeres elfogás is történt, többek között lopások és körözött személyek felderítésénél vettük hasznát. Rendszámtöredékre is tudunk vele keresni, az összes szóba jöhető gépjárművet be tudjuk azonosítani. Sopronban egyedülállóan a polgárőrség is segítséget nyújt a kameraképek elemzésében, munkatársuk rendszeresen figyeli a rendszer által tárolt felvételeket – mondta el a kapitány.

A tervek szerint még idén to­­­­­vább bővül a rendszer: új ka­­merákat is kihelyeznek oda, ahol még nincsenek, ezeket az eszközöket még idén beszerzik. A Lövérekbe és a Jereván-la­­kó­­telepre is kerülnek majd új kamerák. – Nemcsak közrendet érintő, de közlekedési ügyekben is kiszűrhetők így a szabálysértők, hiszen például a tilosban parkolást vagy egy koccanást is bizonyítani tud a HD minőségben készült felvétel.

Sopronban eddig 45 felszerelt kamera figyelése adott munkát a rendőrségnek. Idén a Lövérekbe  és a Jereván-lakótelepre további három kamerát szerelnek fel. Fotó: Leczovics Zsolt

Szabó Jenő hozzátette, a ka­­pitányság sikert ért el a prostitúció visszaszorításában is. – Ha­­talmas energiát fektettünk ebbe 2014 óta, de megérte: 2015-ben már csak 11 esetünk volt, tavaly pedig 4 személy ellen összesen 9 esetben léptek fel a járőrök.

A kábítószerrel való visszaélések terén is javul a soproni helyzet. A szórakozóhelyekkel való együttműködésnek köszönhetően azokból szinte teljes mértékben „kiszorult” a drog, az általános és középiskolákban rendszeresen tartanak prevenciós előadásokat.

– A Magyar Rendőrség feladata a szerb határ védelme, ez alól a sop­­roni kollégák sem kivételek – zárta a kapitány. – Mindezek tükrében – úgy gondolom – még kiemelkedőbb a kapitányság sikere, hiszen a város lélekszáma folyamatosan nő, a bűnesetek száma pedig évről évre csökken.

Kapcsolódó cikkek