Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Júliusban indul a családvédelmi akcióterv

| Munkatársunktól | Városi hírek

A családvédelmi akcióterv 4 pontja lép hatályba július 1-jén – közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Mint arról beszámoltunk (Soproni Téma 2019. február 13., Hét pont a magyar családok érdekében), hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be Orbán Viktor. Ezek közül négy: a babaváró támogatás, a csok kiterjesztése, a hitelelengedésre vonatkozó szabályozás, valamint a nagycsaládosok autótámogatása lép hatályba július 1-jén – nyilatkozta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: a bölcsődefejlesztés hosszabb távra szól, a nagyszülői gyed és a négygyermekes édesanyák szja-mentessége pedig január 1-jétől lesz elérhető. A kormány célja, hogy javuljanak a népesedési folyamatok. A családvédelmi törvényt a kormány megbízásából az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek. 

– 2020-ra minden alap- és középfokú képzésben résztvevő, valamint az első szakképesítését megszerző tanuló ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez – ezt már az emberi erőforrások minisztere közölte. Kásler Miklós kiemelte: az állam ezzel 1,6 milliárd forinttal tehermentesíti a családokat. Amikor a program 2013-ban elindult, csak az első évfolyamosok kaptak ingyen tankönyvet, 2018-ban már egymillió volt az érintettek száma.

A szakképzési programról Gulyás Gergely hangsúlyozta: sikeres a bevezetett rendszer, de további lépésekre van szükség. A vállalkozói érdekképviseletekkel egyetértésben alkotnak tervet a szakképzés kibővítésére és megerősítésére, hogy minél több fiatal rendelkezzen egyszerre szakmával és érettségivel. Aki 14 évesen úgy dönt, hogy majd az érettségi mellett szakmát is szerez, az ösztöndíjra számíthat az államtól.

Lapunk múlt heti számában részletesen is olvashattak a csok kiterjesztéséről és a hitelelengedésről, február 27-i újságunkban a fiatal házasok gyermekvédelmi támogatásáról, február 20-án pedig az ingyenes külföldi nyelvtanulásról írtunk. 

Kapcsolódó cikkek