Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Julika néni titka: munka, derű
A 92 éves Varsics Lászlóné, Julika néni is várta a korlátozások feloldását Fotó: P. Horváth László

Julika néni titka: munka, derű

| P. Horváth László | Városi hírek

Az élő szót, a személyes találkozást, a kedélyes beszélgetéseket nem pótolhatja a telefonos kapcsolattartás. A korlátozások feloldásával az idősek élete is visszatér a régi mederbe, de ki mondta, hogy az egyedüllét magányt jelent?

– Számomra a „karanténos”, kijárási korlátozásos időszak sem jelentette a magányt, az egyedüllétet. Mindig elfoglaltam magam valamivel – mesélte a 92 éves Varsics Lászlóné, Julika néni. – A lakáshoz tartozik egy kisebb kert, ott mindig akadt tennivaló. Gondozni a virágokat, az ágyásokat gazolni, illetve a növényeket öntözni kell. Van egy télikertem is, az pedig tele van cserepes növényekkel. Rájuk is oda kell figyelnem. Ha pedig elfáradok, akkor leülök a kerti padra vagy éppen a televízió elé, és kötök, horgolok. Most egy csipkeingbe kezdtem bele. A kijárási korlátozásokat igazából meg sem éreztem: korábban is a fiatalok vásároltak be nekem, az utcára pedig nemigen jártam ki. A fiam és a lányom, valamint a két unokám is rendszeresen meglátogat, mindig megkérdik, mire van szükségen. Nagy az örömöm akkor, amikor a dédunokámat is láthatom. 

Julika néni azt mondja, a nyugdíjas társaival telefonon rendszeresen tartja a kapcsolatot. Főleg, amikor Forma–1-es futamok vannak. Mert ez az egyik kedvenc sportja.

– A párom alapította meg az 1970-es években a Napsugár Nyugdíjas Klubot – folytatta Julika néni. – Jól is jött, hogy feloldották a korlátozásokat, és így remélhetőleg ismét találkozhatunk a társakkal. Mert az élő szót, a személyes beszélgetéseket nehéz pótolni. Az összejöveteleken mindig jó a hangulat, sokat anekdotázunk, és felidézzük azt a sok szép élményt, emléket, amelyet átélhettünk.

Kapcsolódó cikkek

A közösségért dolgozik

A közösségért dolgozik

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Harminckilenc éve megszakítás nélkül látja el négy lépcsőház közös képviselői feladatát Kéry Ferenc. Talán ő az egyetlen a városban, aki ilyen hosszú ideje van ebben a „szakmában”, fontos neki, hogy segíthessen az embertársain.

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.