Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jubiláló rádióamatőrök
A Liszt-központba is kitelepültek a Soproni Rádióamatőr Sportegyesület tagjai. Fotó: Soproni Téma-archívum

Kultúra, sport, egészség – Civil szervezetek Sopronért

Jubiláló rádióamatőrök

| Köves Andrea | Városi hírek

Rászorulók segítése, élményprogramok szervezése, hagyományőrzés – csak pár azok közül a fontos feladatok közül, amelyeket a civilek ellátnak. Sorozatunkban a soproni szervezeteket mutatjuk be.

Kapcsolat, barátság, önzetlen segítségnyújtás, tartalmas összejövetelek – ezek a kulcsszavak jellemzik a Soproni Rádióamatőr Sportegyesület tevékenységét.

– Már a két világháború között aktív rádióamatőr-élet folyt a Soproni Katonai Kadétiskola tanulói között – idézte fel a múltat Fodor Sándor elnök. – A megyei rádióklub soproni csoportja 1965-ben alakult meg, az egykori alapítók közül a technikát kedvelő esztergályos, Cserháti József még ma is aktív rádióamatőr.

A klubnak a fénykorában több mint 60 hívójeles rádióamatőr és a rádiózás iránt érdeklődő tagja volt. A világháló és a hozzá kapcsolódó kommunikációs programok hatására a fiatalok körében csökkent a rádióamatőrködés népszerűsége, az egyesület jelenleg 18 aktív taggal rendelkezik. A hazai és határon túli rádióamatőrök körében népszerű határ menti rádióamatőr találkozót 1990 óta szervezi meg az egyesület, a rendezvény csupán az elmúlt két évben maradt el a járvány miatt, idén készülnek a jubileumi, 30. találkozóra. A magyar rádióamatőrök körében népszerű Civitas Fidelissima emlékversenyt minden évben az évfordulóhoz közeli hétvégén rendezik meg. 2021-ben a népszavazás 100. évfordulójához csatlakozva egy egy hónapos kihívást is rendeztek, amelyen több mint 4500 összeköttetés létesült. A 13 soproni és környékbeli amatőr felhívására 293 hazai rádióamatőr válaszolt. Bokor János az egyesület egyik legaktívabb versenyzője, rendszeresen indul világversenyeken szép eredményeket elérve. A klubtagok segítségével rádióamatőr átjátszóállomásokat is üzemeltetnek a Károly-kilátóban.


Kapcsolódó cikkek