Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Jubilál a korai fejlesztő

| Munkatársunktól | Városi hírek

Húsz évvel ezelőtt alakult meg Sopronban a megyei pedagógiai szakszolgálat keretében a gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés és gondozás részlege.

Az évforduló alkalmából szakmai konferenciát, illetve az érintett szülők és érdeklődők számára nyílt napot tartottak az elmúlt héten a volt megyeháza dísz­termében.


Az elmúlt két évtized alatt közel ezer kisgyermek köszönhette gyógyulását az itt dolgozó szakembereknek.


– A csecsemőkorban az időben felismert, az átlagostól eltérő fejlődési részképességzavarok ma már nagyon jól fejleszthetők, a legtöbb esetben elérhető a teljes gyógyulás – mondta el lapunknak Né­meth­né Nagy Mária, a korai fejlesztő csoportvezetője. – Az elmúlt két évtized alatt jól kiépült a városban a jelzőrendszer. Ennek keretében a kórházi újszülött részlegen dolgozók, a gyerekorvosok jelzést adnak felénk. A rendszer alappillérét a védőnők jelenti, ugyanis az irányítások hetven százaléka tőlük érkezik.


A komplex vizsgálatokat és a fejlesztő foglakozásokat a gyermekek hatéves koráig biztosítják. Velük gyermekpszichiáter, pszichológus, gyógypedagógus, illetve mozgásterapeuta foglalkozik.

Kapcsolódó cikkek