Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Jövőnk érdekében

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„A megemlékezéseknek ma már nem az a célja, hogy felkorbácsolják az indulatokat, de újra és újra tanúsítani kell, hogy a magyarság egy és oszthatatlan, hogy mi békében szeretünk élni a szomszédainkkal, de megvédve – lehetőségeinkhez képest – a hozzájuk került magyarok jogait.”

A soproniak – immár hagyományosan – a Barátság parkban emlékeznek Trianonra. Pontosabban arra a békeszerződésnek nevezett diktátumra, amely katasztrófába sodorta országunkat, később pedig hozzájárult – nem felmentve a háborús bűnösöket – Európa újbóli lángba borításához. Hogy mit veszítettük, azt – remélem – minden magyar tudja, nem csupán azok, akik az új határainkon kívül rekedtek. A helyzet azóta is változatlan. Az országgyűlés 2010-ben iktatta törvénybe a nemzeti összetartozás napját, nemzeti emléknappá nyilvánítva június 4-ét. Az országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „A több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.”. Mi, soproniak különösen érzékenyek vagyunk a Trianonnal kapcsolatos történésekre, hiszen minket is Ausztriához csatoltak volna a mesterségesen létrehozott Burgenland részeként. Végül Sopron magyar maradhatott a környező 8 településsel együtt, mert az olasz közvetítéssel kierőszakolt népszavazáson – amelyet Ágfalván fegyveres harcok előztek meg – majdnem kétszer annyian szavaztak Magyarországra, mint Ausztriára. A népszavazás kezdete, 1921. december 14-e ma már a soproni hűség napja. Szóval, van mire emlékeznünk ezen a tragikus évfordulón, például azokra a településekre, amelyeket elvettek tőlünk, és amelyeknek a nevét utcák őrzik városunkban, éppen azért, hogy soha ne feledjük: egykoron mindegyik Magyarország része volt.

Sajnos, napi tapasztalatom, hogy mégis akadozik az emlékezet, a fiataloknak meg nem tanítják meg, hogy azoknak a mai határainkon kívül került településeknek bizony volt és van magyar neve, legyenek akár néhány kilométerre tőlünk, vagy akár Székelyföldön vagy a Felvidéken. A megemlékezéseknek ma már nem az a célja, hogy felkorbácsolják az indulatokat, de újra és újra tanúsítani kell, hogy a magyarság egy és oszthatatlan, hogy mi békében szeretünk élni a szomszédainkkal, de megvédve – lehetőségeinkhez képest – a hozzájuk került magyarok jogait. Ezt szimbolizálja a nemzeti összetartozás napja. Azért (is) kell emlékeznünk, hogy – történjen is bármi a világban – az idő múlása ne rozsdásítsa el, hogy mi történt 99 évvel ezelőtt, de elsősorban azért, hogy felmérve, elemezve tanulságait, biztonságosabban építhessük jövőnket.

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.