Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Jövőkép

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„Az adósságállomány az idei év végére 70 százalék alá csökken, 2023-ra pedig fokozatosan 60 százalék alá esik. A terv szerint folytatódik a bérfelzárkózás, tovább csökkenhetnek az adók, és emelkedik a foglalkoztatottság is.”

A kormány az előírásoknak megfelelően elkészítette és benyújtotta az Európai Bizottságnak a 2019–2023-as időszakra szóló konvergenciaprogamot. Ez a tény önmagában persze nem túl izgalmas. Annál érdekesebb viszont, hogy mit is tartalmaz, mert a sorokból kirajzolódik, hogy mi vár ránk a következő években: folytatódik-e a gazdasági növekedés, amely lehetővé teszi, hogy közelebb kerüljünk a fejlettebb uniós országokhoz, vagy egy stagnáló periódus következik? Nos, a kormány arra alapoz, hogy a növekedés az előttünk álló években is 4 százalék körül mozog, szemben az uniós kétszázalékos átlaggal. Csak így lehetséges, hogy csökkentsük lemaradásunkat. Ez azt (is) jelenti, hogy jó úton halad a magyar gazdaság és fenntartható a fejlődés, a versenyképesség, még úgy is, hogy számos közgazdász és elemző szerint egy újabb válság közelít, amely azonban – számításaik szerint – nem éri el a legutóbbi visszaesés volumenét. A magyar gazdaságot nyilvánvalóan érzékenyen érintené egy újabb válság, éppen ezért a 2023-ig terjedő időszakban a jelentős növekedési tartalékok, a beruházások magas szintje, valamint a versenyképességi program biztosíthatja a viszonylag magas növekedést. Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte, hogy a gazdaságpolitikai döntések középpontjában továbbra is a családok állnak majd, párhuzamosan a gazdasági eredmények fenntartásával és védelmével. Egyelőre nincs szó az euró bevezetéséről, mert fontos cél, hogy tovább javuljanak a gazdaság mutatói, és amikor a helyzet megérik, a lehető legkedvezőbb feltételekkel csatlakozzunk az euróövezethez. A konvergenciaprogram középtávon háromszázalékos inflációval számol. Az adósságállomány az idei év végére 70 százalék alá csökken, 2023-ra pedig fokozatosan 60 százalék alá esik. A terv szerint folytatódik a bérfelzárkózás, tovább csökkenhetnek az adók, és emelkedik a foglalkoztatottság is. A nyugdíjakat a következő évben a mostani terv szerint 2,8 százalékkal emelik, és lesz nyugdíjprémium is, ha a növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. 

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”