Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jótékony patikusok
A soproni Patikamúzeum áprilistól szeptemberig keddtől vasárnapig 10 és 14 óra között látogatható, az év többi időszakában a csoportok előzetes bejelentkezés után nézhetik meg

Száz éve született Nikolics Károly tudós gyógyszerész

Jótékony patikusok

| Munkatársunktól | Városi hírek

Fogadj örökbe egy műtárgyat! – ez a mottója dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz kezdeményezésének. A gyógyszerész az idei patikanapon hirdette meg az akciót, amelynek célja, hogy a soproni Patikamúzeum tárgyainak restaurálásához biztosítson anyagi hátteret.

Idén dupla jubileumot is ünnepelhet a gyógyszerész szakma: 50 éves a soproni Patikamúzeum, illetve 100 éve született az alapító Nikolics Károly. Sopronban ez alkalomból szeptember 28–29-én a megyeházán emlékülést, gyógyszerész történeti konferenciát is tartanak. –­A soproni Patikamúzeum mint az ország első gyógyszerészeti múzeuma 1968. június 11-én nyílt meg – mondta dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz, az Arany Kígyó Gyógyszertár tulajdonosa. – Az itt kiállított tárgyak jelentős részét Nikolics Károly, Sopron emblematikus gyógyszerésze gyűjtötte össze. Érdekesség, hogy az államosítás után az egész országban begyűjtéseket rendeltek el, viszont Nikolics Károly elérte Antall Józsefnél (aki akkor a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főigazgatója volt), hogy ezt az előírást a megyénkre felfüggesszék.

A Patikamúzeumot jelenleg a Soproni Múzeum üzemelteti, működését viszont mindig kiemelten segítették a soproni gyógyszerészek, a múzeumok éjszakáján például többször ők tartottak tárlatvezetést, konferenciák résztvevőinek szerveztek ide látogatásokat, illetve két éven át a megyei gyógyszerészkamara fizette a teremőrök bérét is. 2012-ben az Arany Kígyó Gyógyszertár és a Rotary Club Sopron által szervezett jótékonysági patikakoncert bevételét is a múzeum felújítására ajánlották fel, a mostani koncerten pedig ismét a múzeumnak gyűjtöttek, ezúttal 250 ezer forintot. Ebből az összegből a 1690-ben Bécsújhelyen nyomtatott gyógyszerészi jogszabálygyűjteményt restaurálják, az ugyanis korábban aggályos állapotba került.

– Az idei patikanapon indítottuk útjára az örökbefogadási programot – zárta dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz. – Arra gondoltam, hogy a hivatásukat szerető és a múltat tisztelő kollégák a patikamúzeum felújításra váró tárgyai közül örökbe fogadhatnak néhány darabot. Felújításra vár például dr. Gensel Ádám soproni orvos–meteorológus portréja, Hygéne Szobra. Szent Kozma és Szent Domján portréját mi már örökbe fogadtuk a férjemmel.

Nikolics Károlyról

1918-ban született, gyógyszerész doktor, egyetemi tanár, Sopron díszpolgára. Édesapja a soproni Oroszlán Patika tulajdonosa volt, így folytatta a családi hagyományt, a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett gyógyszerészi, majd gyógyszerész doktori oklevelet, 1945-ben vette át édesapja patikájának vezetését. Aktív tudományos munkát folytatott, részben társszerzőként kilenc könyvet és több mint 140 közleményt jegyzett. Sokat fáradozott a soproni Patikamúzeum létrehozásáért, de az ő tevékenységének köszönhető, hogy Sopronba került az intézményesített gyógyszerész továbbképzés, számtalan konferenciát szervezett a városban. 2000. szeptember 16-án hunyt el Sopronban.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.