Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jól kezelhető a hallásromlás
Dr. Koloszár Miklós Fotó: Németh Péter

Jól kezelhető a hallásromlás

| Cziráki Viktória | Városi hírek

A halláscsökkenés nagyon sok embert érint szerte a világon, elsősorban az idős korosztályt. A probléma lassan, évtizedek alatt szinte észrevétlenül alakul ki.

Az időskori halláscsökkenés a hallásvesztések leggyakoribb fajtája, mely szorosan összekapcsolódik a természetes öregedési folyamattal. A halláscsökkenés a szőrsejtek fokozatos elhalásával magyarázható. – A folyamat sokaknál az ötvenes éveik elején kezdődik, de ez egyénenként változó lehet – mondta el a Soproni Témának dr. Koloszár Miklós, a Soproni Gyógyközpont fül–orr–gégészeti osztályának osztályvezető főorvosa.

– Ahogy nő az átlagéletkor, a népesség egyre nagyobb százaléka érintett a hallásromlásban, ami két problémával jár. Egyfelől a tiszta hangok érzékelése romlik – tehát hangosabban kell produkálni a hangot. A másik probléma, hogy a beszédértés is romlik. Emiatt gyakran fogalmaznak úgy a betegek, hogy hallják, amit mondanak nekik, csak nem értik. Míg a halláscsökkenés más típusait sok esetben műtéti vagy gyógyszeres úton lehet kezelni, addig az időskori halláscsökkenést a tudomány jelenlegi állása szerint nem lehet megállítani. – A folyamatot lassítani lehet a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésével. A rendszeres vérnyomás-ellenőrzés, a bőséges folyadékfogyasztás, a vércukor és a koleszterin megfelelő szinten tartása a hallásunk megóvására is jó hatással van. 

A halláscsökkenés korrigálása háttérbe szorul a többi érzékszervi funkció javítása mellett. Feltűnő például a szemüveg és a hallókészülék megítélése közötti különbség. Míg a szemüveget divatos kiegészítőként használják, utóbbitól legtöbben eleinte idegenkednek.

– Pedig ez a fajta halláscsökkenés a hallókészülék használatával kezelhető legmegfelelőbben. Azonban míg a szemüveget feltesszük, és egyből jól látunk, a hallókészülék használatát el kell sajátítani és meg kell szokni. Türelem és idő kell ahhoz, hogy „begyakoroljuk” a készülékkel a hallást.

Dr. Koloszár Miklós hozzátette, hallókészüléket kizárólag szakembertől és szaküzletben vásároljunk, ahol alapos audiológiai vizsgálatot követően személyre szabottan állítják be.

Kapcsolódó cikkek