Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jézus útján
A Soproni Kálvin Kör és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Soproni Csoportjának idei közös ünnepségén Novák Katalin volt a meghívott. Fotó: Filep István

Kultúra, sport, egészség – Civil szervezetek Sopronért

Jézus útján

| Köves Andrea | Városi hírek

Rászorulók segítése, élményprogramok szervezése, hagyományőrzés – csak pár azok közül a fontos feladatok közül, amelyeket a civilek ellátnak. Sorozatunkban a soproni szervezeteket mutatjuk be.

A magyar református keresztyén értékrend megjelenítése Sopronban és környékén – ez a legfőbb célkitűzése a Soproni Kálvin Körnek.

A kör civil egyesületként 1996 januárjában alakult meg. Tagjai soproni és Sopron környéki, református gyökerű emberek.

– Jelmondatunkat Illyés Gyula: A reformáció genfi emlékműve előtt című verséből vettük: „Hiszed, hogy volna olyan-amilyen/ magyarság, ha nincs – Kálvin?/ Nem hiszem.” – emelte ki dr. Szarka László, az egyesület elnöke. – Első nagy rendezvényünk 1996. január 22-én volt, ekkor rendeztük meg a magyar kultúra napi városi ünnepi estünket. Azóta – a római katolikus és evangélikus testvérekkel együtt – 26 hasonló tartalmas estet szerveztünk. Református ünnepi előadónk volt Hegedűs Lóránt, Bogárdi Szabó István, Balog Zoltán, három akkori vagy későbbi református püspök, Fülöp G. Dénes marosvásárhelyi református lelkész, Csoóri Sándor író, költő, legutóbb pedig az akkori államfőjelölt, Novák Katalin. Sokak számára maradt emlékezetes Sütő András látogatása 2002 júniusában. 75. születésnapja alkalmából Mádl Ferenc, Magyarország akkori köztársasági elnöke itt köszöntötte a Kossuth-díjas írót.

Az erdélyi írófejedelem emlékének szobrot emelt a Kálvin kör. Reformációtörténeti és egyéb utazásokat is szervezett az egyesület, így a francia hugenottákhoz és az olaszországi valdensekhez is. A Soproni Református Egyházközség gyülekezeti termében havonta tartanak előadásokat.


Legfrissebb híreink a közösségi médián:

Kapcsolódó cikkek