Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jelenünk a jövő előképe
– Minden programunk a jövőt is szolgálja – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián polgármester Fotó: Griechisch Tamás

Adventi vásár soproni vállalkozókkal, ingyenes parkolás az ünnepek idején

Jelenünk a jövő előképe

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Azt majd az utókor dönti el, hogy Sopron a lehetőségeihez képest milyen pályát futott be, de talán nem állunk messze az igazságtól, ha a most záruló évtizedet a várostörténet egyik legfontosabb tíz évének nevezzük. Ez a közelmúlt és a jelen, de milyen lesz a következő 10 év? Erről is beszélgettünk dr. Farkas Cipriánnal, Sopron polgármesterével.

– Polgármester úr, Ön nehéz, ugyanakkor megtisztelő örökséget vett át, amikor az elmúlt év őszén a város első emberének választották a soproniak. Részben befejezett és elkezdett fejlesztések, részben pedig még csak a tervasztalon vagy csupán álmokban létező programok. Mit gondol, hol tart ma Sopron?

– Amikor tíz évvel ezelőtt lehetőség nyílt egy új típusú gondolkodásra, lehetőség nyílt távlati tervezésre a kormány támogatásával, akkor számos elképzelés és ötlet született a városfejlesztésre, amely végül a Modern Városok Programban öltött testet. Ennek immár öt esztendeje. Akkor sokan voltak, akik hitetlenkedtek, mások rosszindulatúan vádaskodtak, hogy csak ígéret mindaz, amit tervezünk. Ilyen volt például az M85-ös gyorsforgalmi út építése. Aztán láss csodát, ma már ott tartunk, hogy december közepén átadjuk a Csorna és Sopron közötti szakaszt, de a többi része is jó ütemben épül.

Belváros és Lövérek

– Kérem, ne szaladjunk ennyire előre! Vegyük sorra a programban szereplő fejlesztéseket!

– Rendben, kezdjük a belvárossal, amely egybefonja múltunkat, jelenünket és jövőnket. Az óváros utcái, terei a közművekkel együtt megújultak. Közismert, hogy Buda után nálunk van a legtöbb műemlék, ezért a Modern Városok Program egyik fő eleme volt számos lepusztult műemlék palota felújítása. Eddig 25 nyerte vissza régi pompáját. Ebbe a sorba illeszkedik a Szent Mihály-templom teljes felújítása és a Lenck-villa rekonstrukciója is. Nem feledkezhetünk meg a Várkerület áttervezéséről sem, amelynek második üteme jelenleg is tart. Külön pont volt a Lövérek fejlesztése, egy új uszodával, kerékpárutakkal, konferencia-központtal, korszerű úthálózattal. Az utakat korszerűsítettük, épült kerékpárút, az uszoda jövőre elkészül, és hamarosan kezdődhet a konferencia-központ kialakítása is.

Megállapodás a jövőért

– Sopron lélekszámához és gazdasági erejéhez képest felülreprezentált műemlékekben és kulturális intézményekben is. Fenntartásuk, működtetésük meghaladja a város erejét… Ez arról jutott eszembe, hogy éppen most kezdődik a múzeumnegyed kialakítása, ötvözve az építészeti múltat (is) a jövővel.

– Ez így igaz, ezért volt kiemelkedő az állammal kötött megállapodás, hiszen összességében százmilliárdokról van szó, ami a Modern Városok Programot illeti. Ennek része a műemlékek rekonstrukciója és a múzeumnegyed kialakítása. Minden programunk a jövőt is szolgálja.

– A pénzt csak azért említettem, ha csak áttételesen is, mert a tervek között szerepel egy ipari és innovációs park megépítése inkubátorházzal együtt, remélve, hogy az ide betelepülő cégek adója növeli majd Sopron gazdasági mozgásterét.

– Igen, így van, ebben hiszünk, ez is része a komplex városfejlesztésnek. Az autóút megérkezése, a GYSEV további fejlesztése lehet az új ipari park alapja, amelynek építése a következő évben kezdődik. Ide modern technológiákat várunk, olyan beruházásokat, amelyek a XXI. századot képviselik.

– Akkor visszaértünk az autóúthoz…

– A város és térsége legnagyobb beruházása teljesen új lehetőségeket tár fel. A következő hetekben már bekapcsolódhatunk az országos hálózatba, 2024-re pedig elérjük az országhatárt. Ebben az összefüggésben kap értelmet az ipari park kialakítása, amelyet, ha sikerül vállalkozásokkal megtölteni, akkor tovább fejlesztünk, de ez már a 2030-as évek programja lehet.

Kezdődik a Fertő fejlesztése

– Addig azonban még itt van előttünk az Árpád utcai parkolóház építése, valamint a Fertő tavi strand és szabadidő-komplexum kialakítása.

– A parkolóház már „kinőtt” a földből, a következő évben már használhatják az autósok. Ez része a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének az úthálózat korszerűsítésével, új parkolók kialakításával együtt. Aki nyitott szemmel jár, láthatja, hogy a Lövérektől a Kurucdombig, a Jerevántól a Kőfaragó téri lakótelepig mindenhol utak, járdák épülnek, újulnak meg. Ez volt a választók egyik fontos kívánsága.

– Miért húzódott ilyen sokáig a „Fertő-program” kezdése?

– Azért, mert szövevényes tulajdonosi és jogi csapdákat kellett feloldani, s ez sajnos sok időbe telt, de hamarosan le­tehetjük az alapkövet, hogy végre a soproniak és vendégeink is korszerű, európai körülmények között sportolhassanak és pihenhessenek. Most már tényleg csak napokról van szó.

Új piac épül

– Lehet, korai a kérdés, de hogy áll a piac? Az új piac, mert a jelenlegi körülmények méltatlanok a városhoz.

– Az előkészítő fázisban vagyunk, hamarosan leülünk tárgyalni a piac jelenlegi tulajdonosaival, hiszen alapvetően egy társasházi szerkezetről van szó, ezért csak velük együtt tudunk előbbre jutni. A látványtervek mindenesetre elkészültek, s én abban bízom, hogy a következő évben elkezdődhet a kivitelezés. Terveink közt azonban szerepel egy teljesen új piac építése is, de ez már inkább szintén a ’30-as évekre mutat.

– Mi a helyzet az autóbuszpark korszerűsítésével?

– Hamarosan kiírjuk a pályázatot a város tömegközlekedésére. Ebben kikötjük, hogy a 10 éves szerződés első 6 évében a jelenleg működő 26 buszból tízet cseréljenek le, részben a legkorszerűbb motorokkal rendelkezőkre, részben pedig alternatív hajtásúakra, tehát megkezdődik a korszerűsítés. És természetesen folytatjuk a városi utak felújítását, éppúgy, mint az intézmények korszerűsítését, újak építését, például az Angeren, ahol egy új bölcsődét építünk, de a város más pontjain is tervezünk intézményeket a kicsiknek.

Lesz adventi vásár

– Feladat tehát bőven akad, nem csupán a következő évre, hanem – ahogy látom – a következő tízre. De szakadjunk el a beruházásoktól: mi a helyzet jelenleg a városban? Járvány van, és közeleg advent, valamint az év vége. Tudunk majd ünnepelni? Lesz karácsonyi vásár?

– Reményeink szerint igen, csak egy kicsit eltérően a hagyományostól. Az idén a soproni vállalkozóknak faházakat ajánlunk fel, teljesen ingyen a Soproni Advent rendezvényére. Így is segíteni szeretnénk őket ebben a helyzetben. Hogy kik lesznek a kedvezményezettek, azt egy bizottság dönti el. Nem lesz viszont színpad, szereplőkkel, koncertekkel. A vendéglők, a kávézók a teraszokért november 26. és vízkereszt között nem fizetnek közterületfoglalási díjat.

– Az elmúlt években az év végén ingyenes volt a parkolás.

– Így lesz az idén is, december 21-től január 3-ig.

– Még egy utolsó kérdés: ha tíz év múlva a soproniakkal végigsétálna a városon, mit látnának?

– Egy virágzó, modern várost, amely őrzi múltját, sokszínű kultúráját, természeti értékeit, megújítva borászati hagyományait. Egy olyan Sopront látunk majd, amelynek lakói éppúgy büszkék lesznek múltjukra, mint elődeik, de élvezik a XXI. századi létforma előnyeit is, gyarapítva városukat és önmagukat is. 


Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.