Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Izgalmas barangolás
inden évben sokan vesznek részt az idegenvezetők világnapján tartott soproni programokon. Idén is indul vezetés az épülő uszoda elől, de a séták döntő többsége a belváros értékeit mutatja be.

Népszerűek az idegenvezetők világnapján tartott programok

Izgalmas barangolás

| Köves Andrea | Városi hírek

Élménydús ingyenes városnéző túrák várják az érdeklődőket február utolsó vasárnapján az idegenvezetők világnapja alkalmából.

Három és fél évtizede ünneplik az idegenvezetők világnapját számos országban, hogy felhívják a figyelmet az idegenvezető szakma jelentőségére, illetve az adott vidék épített és természeti értékeire. A Soproni Idegenvezetők Köre immár tizenharmadik alkalommal csatlakozik a kezdeményezéshez, évről évre izgalmas vezetett túrákat kínálva Sopronban és környékén.

– Nagy öröm számunkra, hogy ennyire népszerűvé váltak az évek alatt a februári barangolásaink, pedig az időjárás sem kedvezett mindig a programoknak, ám szakadhatott a hó, fújhatott a viharos szél, mindig több százan érkeztek a túrákra – mesélte Kiss János, a soproni programsorozat kezdeményezője. – Idén tizenegy idegenvezető társammal együtt tizenhárom élménydús vezetés várja az érdeklődőket.

A sokszínű kínálatból nem is egyszerű választani. A soproni túrák mindegyike a Mária-szobortól startol, az első két program 10 órakor kezdődik, majd 11, 14 és 15 órától is indulnak csoportok a város különböző pontjai felé. Aki az egykori gazdanegyed titkaira kíváncsi, annak érdemes a Bécsi külvárosi sétához csatlakoznia, ahol sok mindent megtudhat a poncichter hagyományokról. Több sétának is a belváros a célpontja, ahol az idegenvezetők olyan érdekességekkel lepik meg az érdeklődőket, amelyekkel nem találkozhatnak az útikalauzokban. Izgalmas kalandozást kínál a Sopron és a bor kapcsolatát középpontba állító séta is. A családokat kora délután egy mesés program várja, amelyen az idegenvezető lebilincselő legendákat is felelevenít. Vasárnap délelőtt a brennbergi sétán a környék nevezetességeit, természeti szépségeit fedezhetik fel a túrázók. A Taródi vár titkaival is megismerkedhetnek azok az érdeklődők, akik 13 órakor csatlakoznak az uszoda elől induló vezetéshez. Egy órával később a barangolás a Lövérekbe vezet a Nepomuki Szent János-kápolnától egészen a Szent Margit-templomig. Ingyenes, de regisztrációhoz kötött lesz a két alkalommal indított buszos kirándulás, amely a Páneurópai Piknik Emlékhelyhez vezet, ahol a legújabb fejlesztéseket is megismerhetik a látogatók.

Kapcsolódó cikkek