Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ismét adventi tárlat
– Méltó zárása a 2019-es évnek az összegző kiállítás – mondta a tárlat megnyitóján Keresztény Richárd, a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke Fotó: Griechisch Tamás

A soproniak teremtői is az igényes kultúrának

Ismét adventi tárlat

| Madarász Réka | Városi hírek

A Festőteremben rendezték meg a Soproni Képzőművészeti Társaság hagyományos adventi tárlatát, és bemutatták a Soproni Füzetek legújabb számát. Az eseményen dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntötte a megjelenteket.

A Festőteremben harminckét művész hatvanhárom alkotását láthatja a közönség az idei adventi tárlaton. A rendezvény megnyitóján dr. ifj. Sarkady Sándor méltató szavai után dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere mondott köszöntőt.

– Sopron kulturális életében meghatározó szerepet tölt be az irodalom és a képzőművészet szintézisét megjelenítő esemény: az egyik a képek, a másik a szavak erejével operál – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián. – A festmények új világot nyitnak meg előttünk, míg az irodalom a gondolatok erdejében kalauzol bennünket. Mindkettő nagy élmény, és mindkettő hozzájárul lelki–szellemi gyarapodásunkhoz. A tárlat bemutatja a Soproni Képzőművészeti Társaság tagjainak közelmúltban készült alkotásait, a Soproni Füzetek pedig sok-sok éve meghatározó eleme a helyi irodalmi életnek.

A polgármester kiemelte: az antológia első szerkesztője Sarkady Sándor költő, irodalomszervező volt. A kiállítás és a kötet egymást egészíti ki, és teszi teljessé a város színes kulturális életét. Mindegyik azt bizonyítja, hogy Sopronban eleven kulturális élet zajlik. A soproniak nemcsak fogyasztói, hanem teremtői is az igényes kultúrának. Az ifjabb Renoir szavaival élve a „művészet titka a művelésében rejlik”. Ez az, amit a helyi alkotók nem felejtenek el, és évről évre újabb alkotásokkal örvendeztetik meg városunk polgárait és minden műértőt.

Az antológiát kiadó Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetségének elnöke, dr. Hegyi Ferenc elmondta: legalább száz alkotó és közreműködő munkáját ünneplik a kiadvánnyal és a kiállítással.

A tárlatot dr. Zentai László, a Soproni Füzetek főszerkesztője és Keresztény Richárd, a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke nyitotta meg. Dr. Zentai László megemlékezett elődje munkásságáról, és elmondta, az antológia új rovatokkal gyarapodott az idén. A Soproni Füzetek fontos szerepet tölt be a helyi emlékezet ébren tartásában és az ifjú tehetségek felkarolásában. Keresztény Richárd sikeresnek nevezte a képzőművészeti társaság 2019-es évét, melynek méltó zárása az összegző tematikus kiállítás.

A tárlat december 19-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 15 és 18 óra között.

Kapcsolódó cikkek