Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Iskola a tévében
Mák Tünde, a televíziós adások tanító nénije alaposan felkészül minden felvételre Fotó: Griechisch Tamás

Iskola a tévében

| Huszár Judit | Városi hírek

Óriási nagy fehér mackó ül egy asztalon, a kamerák mellett digitális tábla – a Sopron TV stúdiója mostanában más arcát mutatja, mint megszoktuk. Március 30-án elindult a Becsöngettek című műsor, amelyben az általános iskola elsőseinek segítenek a tanulásban.

A koronavírus-járvány alapjaiban forgatta fel az életünket, sok nehézséggel kell megküzdeniük most a kisgyerekes szülőknek, különösen azoknak, akiknek most kezdte az iskolát a gyermekük. A soproni önkormányzat, a tankerület és a városi tv összefogott: Becsöngettek című műsorukban minden hétköznap reggel 9-től magyar, matematika, környezetismeret, testnevelés tananyagot közölnek.  

– Az első visszajelzések nagyon pozitívak, több százan nézik meg az adásokat az interneten – mesélte Mák Tünde, aki a televíziós adások tanító nénije. – Játékosan gyakorlunk, ez az órák lényege. Bár én nem látom a diákokat, de igyekszem interaktívvá tenni a műsort, mindig adok házi feladatot is, amelyet 40–50 gyerek rendszeresen vissza is küld. Közülük a legaktívabbak év végén majd hasznos ajándékokat kapnak, de például a műsorban szereplő maci is gazdára talál.

Tünde a Gárdonyi-iskola tanítója, ez a második tanéve az iskolában, a pályáját 15 éve Törökszentmiklóson kezdte. Az elmúlt évek rutinjára nagy szüksége van a mostani munkája során. Az adásokra sokat készül, tankönyveket, digitális anyagot néz át, így állítja össze a feladatokat.

– A tankerülettől jött egy e-mail, ezt továbbította nekem is az igazgató, ami alapján gyorsan el kellett dönteni, hogy jelentkezem-e a feladatra – folytatta Tünde. – Először kicsit bizonytalankodtam, hogy alkalmas vagyok-e a tévés tanításra, de úgy gondoltam, hogy ha ezzel segíthetek a gyerekeknek és a szülőknek, akkor nem kérdés, hogy meg kell tennem. Az első próbafelvétel jól sikerült, így ez lendületet adott. A tévés munkatársak mind nagyon kedvesek, sokat segítenek a felvételek során. Ahogy erőt ad a sok pozitív visszajelzés is, előfordult már, hogy egy nagymama állított meg az utcán és gratulált.

A Becsöngettek című műsorban minden héten 5 matematika, 4 magyar és egy környezetismeret órát tart a tanítónő, mellette minden nap képernyőre kerül egy kis testnevelés, illetve a soproni színház művészeinek közreműködésével kultúra is. A digitális oktatás a tervek szerint a tanév végéig, június 15-ig tart. A műsorokat visszanézhetik a sopronmedia.hu/tananyagok oldalon. 

Kapcsolódó cikkek