Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ipar 4.0 mintagyár lett a Roto Elzett
Kis- és középvállalkozások vezetői tekinthetik meg a lövői Roto Elzett Certa Kft. gyártósorait

Ipar 4.0 mintagyár lett a Roto Elzett

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Várják a soproni kis- és középvállalkozások vezetőit a lövői Roto Elzett Certa Kft. gyártósoraihoz. A cég egyike annak az öt magyar vállalkozásnak, amely megkapta az Ipar 4.0 mintagyár minősítést.

A Roto többek között digitális fejlesztéseivel vívta ki az országos elismerést. Az Ipar 4.0 mintagyárak feladata lesz, hogy a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalkozásokkal megismertessék az innovatív megoldásokat, és szemléltessék, hogy ebből milyen előnyökre számíthatnak. Márciustól várják a gyártósorokhoz az érdeklődőket, hogy ötletet merítsenek saját üzemük korszerűsítésére.

– Az utóbbi évek egyik fejlesztési projektje az volt, hogy a számítógépes rendszernek köszönhetően átláthatóvá tettük a termelésünket – mondta el a Soproni Témának Kocsis Ernő ügyvezető igazgató. – Amikor a vevői igény bekerül a rendszerbe, a munkaállomásokra kihelyezett monitoron a dolgozó számára megjelenik, hogy mit és mennyit kell gyártania, milyen szerszámokra van ehhez szüksége. Egyedi informatikai rendszert alkottunk meg, amellyel a dolgozó saját maga látja és dönti el, hogy mit mi után gyárt, és mennyi ideje van bizonyos munkafolyamatokra.

A vasalatiparban is megjelent az egyediség iránti igény. A vevők egyre több egyedi elképzeléssel jelentkeznek, sokszor mindössze egyetlen darabot kell külön kérésre legyártani. – Egy háttérben futó szoftver érzékeli, ha a világ bármely pontjáról befut az igény, így azonnal neki tudunk állni gyártani és szállítani – tette hozzá Kocsis Ernő. – A digitalizáció többek között a cég energiatakarékos működésében is megvalósul. Mérőberendezést szereltünk fel az épület egyes részeire és a gépekre, így tisztában vagyunk azzal, hogy melyik berendezés és az épület melyik része mennyi energiát fogyaszt. Folyamatosan ötletelünk azon, hogy hogyan lehet csökkenteni az egy vasalatra eső energiafogyasztásukat.

Kapcsolódó cikkek