Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Ipar 4.0 mintagyár lett a Roto Elzett
Kis- és középvállalkozások vezetői tekinthetik meg a lövői Roto Elzett Certa Kft. gyártósorait

Ipar 4.0 mintagyár lett a Roto Elzett

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Várják a soproni kis- és középvállalkozások vezetőit a lövői Roto Elzett Certa Kft. gyártósoraihoz. A cég egyike annak az öt magyar vállalkozásnak, amely megkapta az Ipar 4.0 mintagyár minősítést.

A Roto többek között digitális fejlesztéseivel vívta ki az országos elismerést. Az Ipar 4.0 mintagyárak feladata lesz, hogy a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalkozásokkal megismertessék az innovatív megoldásokat, és szemléltessék, hogy ebből milyen előnyökre számíthatnak. Márciustól várják a gyártósorokhoz az érdeklődőket, hogy ötletet merítsenek saját üzemük korszerűsítésére.

– Az utóbbi évek egyik fejlesztési projektje az volt, hogy a számítógépes rendszernek köszönhetően átláthatóvá tettük a termelésünket – mondta el a Soproni Témának Kocsis Ernő ügyvezető igazgató. – Amikor a vevői igény bekerül a rendszerbe, a munkaállomásokra kihelyezett monitoron a dolgozó számára megjelenik, hogy mit és mennyit kell gyártania, milyen szerszámokra van ehhez szüksége. Egyedi informatikai rendszert alkottunk meg, amellyel a dolgozó saját maga látja és dönti el, hogy mit mi után gyárt, és mennyi ideje van bizonyos munkafolyamatokra.

A vasalatiparban is megjelent az egyediség iránti igény. A vevők egyre több egyedi elképzeléssel jelentkeznek, sokszor mindössze egyetlen darabot kell külön kérésre legyártani. – Egy háttérben futó szoftver érzékeli, ha a világ bármely pontjáról befut az igény, így azonnal neki tudunk állni gyártani és szállítani – tette hozzá Kocsis Ernő. – A digitalizáció többek között a cég energiatakarékos működésében is megvalósul. Mérőberendezést szereltünk fel az épület egyes részeire és a gépekre, így tisztában vagyunk azzal, hogy melyik berendezés és az épület melyik része mennyi energiát fogyaszt. Folyamatosan ötletelünk azon, hogy hogyan lehet csökkenteni az egy vasalatra eső energiafogyasztásukat.

Kapcsolódó cikkek

Készüljünk az ünnepre!

Készüljünk az ünnepre!

2020. 11. 25. | Munkatársunktól

November 29-én lesz advent első vasárnapja, ekkor gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún. Felvételünkön Zügn Judit virágkötő munka közben.

 

Közmeghallgatás

2020. 11. 25. | Munkatársunktól

A járványhelyzet ellenére sem marad el a közmeghallgatás, azonban a személyes részvétel helyett ezúttal kizárólag elektronikus úton és levélben lehet élni a kérdésfeltevésekkel és javaslatokkal 2020. december 5-éig.