Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Imaterem és kóser konyha
Dr. Farkas Ciprián, Heisler András, Büchler András, valamint Barcza Attila az Ó-zsinagóga udvarán – az épület felújítása már elkezdődött, húszmillió forintból alakítanak ki imatermet, kóser k

Készülnek a tervek a papréti zsinagóga teljes körű felújítására

Imaterem és kóser konyha

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Készülnek a tervek a papréti zsinagóga felújítására. Imaterem, oktatótér és kóser konyha is lesz a felújított Új utcai Ó-zsinagógában.

Új lendületet kaphat a soproni zsidóság hit- és mindennapi élete, megújulhat épített és szellemi–kulturális értékeik védelme, továbbadása az utókornak.

– Sopron város költségvetéséből 30 millió forintot fordít az önkormányzat a papréti zsinagóga teljes körű rekonstrukciójának előkészítésére – jelentette be dr. Farkas Ciprián polgármester. Az épület jelenleg önkormányzati tulajdonban van, de a felújítás célja, hogy állandó hitéleti és kulturális–közösségi funkciókat láthasson el.




A Soproni Zsidó Hitközség szeretné hitéleti célból használatba venni az Új utcai Ó-zsinagógát is. Az önkormányzat partner volt a célok megvalósításában, és húszmillió forintból alakítanak ki imatermet, mosdót, oktatótermet és kóser konyhát. Természetesen megmarad a múzeumi funkció is, itt a munkálatok már zajlanak. A polgármester emlékeztetett: városunkban a zsidóság 800 éve van jelen, és 1921-ben is Sopron magyar maradása mellett szavazott. Az önkormányzat elkötelezett, hogy a Soproni Zsidó Hitközség a szakrális tevékenységét megfelelő körülmények között tudja ellátni.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek elnöke utalt a holokauszt emléknapjára, s kiemelte, nagyon fontosnak tartja a zsidó hagyományok és kultúra ápolását, az ismeretek átadását. Ezért is nagy jelentőségű, hogy oktatóteremet is kialakítanak az Ó-zsinagógában.

Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke hangsúlyozta: a soproni zsidóság baráti légkörben él a városban, majd arról beszélt, hogy az Ó-zsinagóga turisztikai szempontból is fontos a városnak. Mint megtudtuk, a Zsidó Tudástárban öt különböző magyarországi zsinagógát mutatnak be, közöttük a sopronit magyar és angol nyelven.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője köszönetet mondott a zsidó hitközség jelenlévő tagjainak mindazért, amit kaptunk, örököltünk tőlük az elmúlt évszázadokban. Szólt a holokausztról is, amit megbocsájthatatlannak nevezett. Ezért ő is fontosnak tartja az oktatást, hogy a mai generációk is megismerjék a teljes igazságot. Mint mondotta, a kormány ezután is kiemelten segíti a magyarországi vallási közösségeket, és a templomok, zsinagógák teljes körű felújítását. 

Kapcsolódó cikkek