Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hűvösben is légkondival
Amikor a kinti hőmérséklet 5–15 fok közötti, klímával a leggazdaságosabb fűteni. Fotó: Filep István

Így spórolhat: H tarifával csökkentheti az áramszámláját

Hűvösben is légkondival

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

Sokan gondolkoznak még ma is így: ha klíma, akkor hűtés – pedig a modern készülékek az év ezen szakaszában a fűtés egyik legjobb alternatíváját adják.

A klímaberendezések a levegő–levegő hőszivattyúk elvén működnek, amelyek egyik oldalról hőt vonnak el, a másik oldalon pedig leadják azt. Az áram a készülék működtetéséhez kell, nem közvetlenül a hő előállításához. Nagy előnyük, hogy gyorsan lehet felmelegíteni velük egy-egy helyiséget, és időzíthetőek is. – Ha elmegyünk otthonról, nem kell folyamatosan járatnunk, beállíthatjuk, hogy például 14–16 óra között fűtsön, ugyanakkor nem szabad hagyni azt sem, hogy a lakás nagyon lehűljön – mondta Gyurátz Soma épületgépész technikus, gázvezeték- és készülékszerelő.

Egy lakásba vagy kisebb családi háztartásba multi­split klímát érdemes szereltetni: ez azt jelenti, hogy kültéren egy, beltéren pedig szobánként egy készüléket telepítenek. A hálószobákban éjszaka kevésbé jó ezeket a berendezéseket használni, mert zajosak, és az áramló levegő is zavarhatja az álmunkat: alvás előtt célszerű felmelegíteni a teret, vagy egyéb módon felfűteni azt.


– Az őszi időszakban, amikor a kinti hőmérséklet 5–15 fok körül alakul, a leggazdaságosabb megoldás otthonunk melegen tartására a klímakészülékek használata. Akár 10–15 százalékot is megtakaríthatunk velük – folytatta a szakember. – Azonban ahogy hűl az idő, úgy csökken a hatásfokuk is: mínusz 5 foknál vagy alatta már nem ajánlom, mert egy hősugárzóhoz vagy olajradiátorhoz lesz hasonló a fogyasztásuk.

Megtakarításainkat tovább növelhetjük, ha a légkondicionáló-berendezés telepítésekor igényeljük a 2010 óta elérhető úgynevezett H tarifát is. Ezt a kedvező áramdíjszabást azok kérhetik, akik hőszivattyúval (a klíma is annak számít!), illetve megújuló energiaforrással (például napelemmel) fűtenek. Beköttetése az áramszolgáltatónkon keresztül, kizárólag regisztrált szerelő segítségével történik. A regisztrációs űrlapon fel kell tüntetni az általunk használni kívánt készülékek listáját. A díjszabást rendeletben határozták meg, és országosan elérhető napi 24 órában, megszakítás nélkül, de fontos tudni, hogy kizárólag a fűtési szezonban, tehát október 15. és április 15. között.

Kapcsolódó cikkek