Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Humánum és precizitás
Czobor László büszke arra, hogy hű maradt az alma materhez Fotó: Pluzsik Tamás

Hétköznapok hőse: Czobor László nyugalmazott tanár

Humánum és precizitás

| Cziráki Viktória | Városi hírek

„Czobor Lászlót nagy tudású, szellemes embernek ismertem meg, méltán nevezhetjük hétköznapi hősnek” – ajánlotta szerkesztőségünk figyelmébe egykori kedvenc tanárát, a Széchenyi István Gimnázium pedagógusát Czencz Péter olvasónk.

A magyar–német–orosz szakos nyugalmazott tanár vallja: nem hős ő, csak igyekezett mindig lelkiismeretesen, odaadással, szigorú következetességgel végezni munkáját. – Pedagógusi ars poeticám, melyet igyekeztem diákjaimnak átadni: szeretettel, humánummal, megértéssel, de szorgalmas, precíz munkával igyekezzünk elérni a kitűzött céljainkat.


Czobor László összesen 46 évet töltött a Széchenyi István Gimnázium falai között, ebből negyvenkettőt pedagógusként. Magyart csak az első tíz évben tanított, majd nyelvszakos tanárként folytatta a pályafutását. – A 42 esztendő alatt megszámolni is nehéz lenne, hogy hány fiatalt tanítottam. „Gyönyörű, ha az ember célba lát és el is éri azt, tűzön-vízen át” – Ibsentől származik a kedvenc idézetem, bízom benne, hogy diákjaim közül sokaknak vált hasznára ez a szép gondolat. Az érettségi találkozókon örülök, hogy visszaigazolnak a diákok, a többségük boldog, sikeres ember. Tanítványaim közé tartozott például Eperjes Károly, Kováts Adél, Wild Róbert és még sok tehetséges, szorgalmas, komoly eredményeket elért ember.


Czobor László tavaly aranydiplomát vehetett át, korábban pedig Németh László-díjjal és kiváló pedagógus címmel is kitüntették. Hobbija a zene, 50 évig tagja volt a Liszt Ferenc Szimfonikus zenekarnak. Évtizedek óta játszik tarokkot, ma is szívesen sakkozik, utazik és muzsikál.

Kapcsolódó cikkek