Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Hozzá kell szokni az iskolához!

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Az iskolai teljesítményhelyzetek – az arra hajlamos gyerekeknél – szorongást válthatnak ki. Ezért az első hetek legfontosabb iskolai „feladata” az adaptáció, de a szülő is sokat tehet a gyermek kiegyensúlyozottságának megőrzéséért.

Az iskolakezdés minden gyereknek óriási változást hoz az életébe, hiszen a sok játékkal és mozgással töltött nyári szünetet felváltja a szigorú iskolai napirend. Egyre több szülő tapasztalja, hogy gyermeke az iskolakezdés után sokkal fáradékonyabbá válik, csökken a lelkesedése. – Ez bizonyos fokig, főleg az első osztályosoknál természetes, hiszen egy új élethelyzethez lépésről lépésre kell alkalmazkodni, és „gyereke válogatja”, hogy ki milyen ütemben képes erre – mondta a Soproni Témának dr. Bodnár Mária, a Soproni Gyógyközpont pszichiátriai osztályának főorvosa. – Azt várják a mai iskolásoktól, hogy az új közegben egyből jól „funkcionáljanak”, ami nagyon ritka. Az ember életében minden nagy változáshoz adaptációs idő tartozik, melynek hossza egyénileg változó: vannak gyerekek, akik egyik élethelyzetből a másikba szabadon, könnyen lépnek át, másoknak ugyanehhez több idő szükséges. Akár 6–8 hét is eltelhet, míg egy kisiskolás gyerek megszokja az új közeget. 

A gyerekek számára az iskola kiemelt fontosságú szocializációs közegként működik. Az iskolához való viszonyt nagymértékben befolyásolja a szorongás, amelyet a gyerekek a teljesítményhelyzetekkel kapcsolatban élnek meg. – A gyerekek szorongása a legkülönfélébb tünetekkel jelentkezhet, a „klasszikus” körömrágástól kezdve a szervi okra nem visszavezethető rendszeres has- vagy fejfájásig – tette hozzá a főorvos. – Ezen tünetek mindenképp figyelemfelkeltőek kell, hogy legyenek a szülő számára. Mindenképp beszélgessünk a gyermekekkel és biztosítsuk őket arról, hogy nem a teljesítményüktől függ, mennyire fontosak! Tartós szorongás esetén érdemes lehet emellett valamelyest levenni a hangsúlyt az iskoláról, hiszen a közös programok, a barátokkal való időtöltés is éppen olyan fontos szerepet kell, hogy kapjon életükben, mint az iskola.

Ha azonban hosszabb távon tapasztalható, hogy gyermekek szorongása állandósult, esetleg a tünetek súlyosbodtak, mindenképp hasznos lehet egy szakember, gyermekpszichológus felkeresése.

Kapcsolódó cikkek