Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Horvát kulturális napok

Horvát kulturális napok

| Munkatársunktól | Városi hírek

Konferencia a kiegyezésről, kulturális programok a Liszt-központban, valamint a Fő téren – ez jellemezte a 16. Soproni Horvát Napokat.


150 évvel ezelőtt történt a horvát–magyar kiegyezés. A számos ellentétet megszüntető és enyhítő történelmi eseményről nemzetközi konferencia keretében emlékeztek meg pénteken. Az eseményen részt vett dr. Fodor Tamás is. Sopron polgármestere hangsúlyozta: fontos, hogy az itt élő nemzetiségek önazonossága megmaradjon, a hagyományokat és a kultúrát ápolják, ezért is nagyon jelentősek az ilyen rendezvények.


A konferenciát követően szombaton az ausztriai Völgyfalván (Zillingtal) emléktáblát avattak. – Négyszáz évvel ezelőtt született Pausich Fülöp – mondta el lapunknak Grubits János, a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – A jezsuita tanár Sopronban is tanított, majd Zágrábban egyetemet alapított. Az intézménynek ő volt az első rektora.


A kulturális programokon a soproni és kópházi együttesek mellett a Horvátországból érkezett csoportok is felléptek.

A soproni horvátok rendszeresen összejárnak: hétfőn és keddenként a Rejpál-házi összejöveteleken főként az idősebbek vesznek részt. A találkozókkal is jelzik, hogy a horvát nemzetiség létezik és meghatározó még Sopronban.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.