Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Horvát gála a Lisztben
Az ünnepi gálán öt magyar és egy horvát együttes mutatta be tudását az érdeklődőknek Fotó: Pluzsik Tamás

Őrzik nyelvüket, kultúrájukat és hagyományaikat

Horvát gála a Lisztben

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Immáron harmadik alkalommal rendezték meg szombaton a Liszt-központban a gradistyei gálát, melyen részt vett Mladen Andrlič, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete is.

Telt ház fogadta a résztvevőket, a kópházi, a horvátkimlei, a soproni, az undi, a nardai és a horvátországi Markuseveből érkezett együtteseket, amelyeknek a műsorai elsősorban a gradistyei folklórra épültek. A műsorok és a gyönyörű népviseletek közül külön kiemelkedtek a kópháziak, valamint az őket kísérő tamburazenekar, akik egészen különleges, szemet és fület gyönyörködtető gálával lepték meg a közönséget.


– Mint Horvátország új nagykövete értelemszerűen ez az első alkalom, hogy részt vehetek ezen a rendkívül színvonalas rendezvényen – mondotta a rendezvény befejezését követően Mladen Andrli nagykövet. – A több mint ötszáz éve itt és a környéken élő horvátok őrzik a nyelvet, a kultúrát, a hagyományaikat, így ez és az ehhez hasonló rendezvények remek alkalmak arra, hogy mindezt be is mutathassák az érdeklődőknek. Nagyra értékeljük azt a munkát, amit a megyei, a soproni és a többi nemzetiségi önkormányzat e területen is végez, ezért ezt a magunk módján és a lehetőségei szerint maximálisan támogatjuk is. Mivel a gradistyei horvátok négy nemzet földjén élnek, így ez egyfajta összekötő kapocs is ezen országok számára.


A szombat kora esti rendezvényen, melynek főszervezője a Magyarországi Gradistyei Horvátok Egyesülete volt, részt vett Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, valamint Barcza Attila városi tanácsnok.

Kapcsolódó cikkek

Eredményes sportakadémia

2018. 12. 12.

Kiemelkedően eredményes évet zár a Növényi sportakadémia: négy világbajnoki, két Európa-bajnoki, valamint hét magyar bajnoki aranyérmet értek el a sportolóik.