Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Honszeretet és kultúra
– Kétszáz évvel ezelőtt egy ébredező, önrendelkezésétől megfosztott nemzet kezdte újra felfedezni saját kultúráját, nyelvét – hangsúlyozta kultúra napi beszédében Fajkusz Attila Fotó: Griechi

Megemlékezések a Himnusz születésének ünnepén

Honszeretet és kultúra

| P. Horváth László | Városi hírek

– Egy népet, egy nemzetet kellett felemelni, és a pesszimista gondolatot a bizakodás váltotta fel – mondta Fajkusz Attila a magyar kultúra napján. A Kölcsey-szobornál tartott koszorúzáson részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester, illetve Barcza Attila országgyűlési képviselő is.

Sopronban minden évben január 22-én, a magyar kultúra napján a Deák téren tartanak megemlékezést. 1823-ban ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc Hymnus című költeményét. A rendezvény ünnepi szónoka az előző évi Sopron város kultúrájáért kitüntetett, aki ezúttal Fajkusz Attila volt.

– Himnuszunk elhangzása után mindig nehéz megszólalni, hiszen nemzeti imádságunk minden egyes alkalommal felkavarja érzelmeinket – mondta a pedagógus, népzenész. – A honszeretet ilyen fokú megnyilvánulása a szatmárcsekei magányban született meg, de a mai nyüzsgésben is lecsendesít, megállít egy pillanatra. Himnuszunk, más nemzeti himnuszokkal ellentétben nem dicsőséget zengő ének, hanem fohászkodás, amely bensőséges, és amely teljessé teszi az ünnepet. Kétszáz évvel ezelőtt egy ébredező, önrendelkezésétől megfosztott nemzet kezdte újra felfedezni saját kultúráját, nyelvét. Egy népet, egy nemzetet kellett felemelni, és a pesszimista gondolatot a bizakodás váltotta fel.

A szónoklat után Ács Tamás, a soproni színház tagja szavalta el a Himnuszt. Ezt követően pedig a város nevében dr. Farkas Ciprián polgármester, Barcza Attila országgyűlési képviselő, Fajkusz Attila, valamint a megjelent önkormányzati képviselők koszorúzták meg a költő szobrát. Őket követték az oktatási, a városi intézmények vezetői, valamint a civil szervezetek képviselői.

Kultúra napi megemlékezések

Telt ház fogadta a magyar kultúra napja előtt tisztelgő, „Szolga csak egy van, az Isten” című, Weöres Sándor műveiből összeállított ünnepi előadást a Soproni Egyetem közgazdaságtudományi karán szerdán este. Az est főszereplői Gryllus Dániel, Kossuth-díjas előadóművész és dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Magyarországi Luther Szövetség soproni csoportjai, valamint a Soproni Kálvin Kör meghívására érkeztek Sopronba.

A Soproni Petőfi Színházban pedig A Silentium – a csendtől a szóig című, Wass Albert életművét bemutató összeállítás századik előadását tartották meg.

Kapcsolódó cikkek