Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hol járunk?

Hol járunk?

| Munkatársunktól | Városi hírek

Játékunkban egy neves épületről mutatunk be részletet, olvasóinknak pedig az a feladatuk, hogy a részletből felismerjék az egészet, és megírják nekünk, melyik épületet rejtettük el.

Azok között, akik a helyes megfejtést május 24-ig beküldik a Soproni Téma, 9400 Sopron, Pf. 241. vagy a szerkesztoseg@sopronitema.hu címre, ajándékot sorsolunk ki.


Megfejtés

Május 3-i rejtvényünk megfejtése: Lackner- vagy Tábornok-ház, szerencsés megfejtőnk: Kováts Attila, Sopron, Táncsics M. u. 17. Az ajándék könyvet a Pro Kultúra Jegyirodájában (Sopron, Liszt Ferenc u. 1.) veheti át.


Lackner- vagy Tábornok-ház (Fő tér 7.) 

Kora középkori eredetű épület, amely nemcsak építészetileg érdekes, hanem azért is, mert egykoron Lackner Kristófnak (1571–1631), a város humanista polgármesterének tulajdona volt, aki végrendeletileg az épületet a városra hagyományozta. Ő alakíttatta ki az épület főhomlokzatát. A ház bejárata fölött a kosáríves zárókövön Lackner Kristóf címere látható, fölötte pedig a jelmondata olvasható: FIAT VOLUNTAS TUA, azaz LEGYEN MEG A TE AKARATOD, mely egy adoma szerint házsártos feleségére is vonatkozott. Az épület oszlopos, klasszicista kőerkélye 1830-ban készült el, mely alatt található kőkeretes emléktáblán a következő szöveg olvasható: „Dr. Lackner Kristóf jogtudós és ötvösmester, Sopron város kiváló polgármestere e házban élte nemes életét”. A Tábornok-ház elnevezés onnan eredeztethető, hogy később a város itt szállásolta el a katonai parancsnokokat, akik rendszerint tábornokok voltak. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.