Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hol járunk?

Rejtvény

Hol járunk?

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Joseph Haydn emléktáblája a Templom utcában

Joseph Haydnt bár kétségtelenül osztrák mesterként tartjuk számon, több szállal is kötődött Magyarországhoz, ezen belül is elsősorban a „magyar Versailles”-ként emlegetett Eszterházához és nem utolsó sorban Sopronhoz. A derűs és tiszta formavilágot kedvelő zeneszerző az Esterházy-család, nevezetesen „Fényes” Miklós zenészeként és zenekarvezetőjeként került kapcsolatba városunkkal, ugyanis Kismarton és Eszterháza közötti utazásai során gyakran pihent meg Sopronban, a Templom utcában lévő Esterházy-palotában.

Haydn Eszterházán az úgynevezett Muzsikaházban lakott, ahol szép, háromszobás lakása volt.

A 18. század második felére Eszterháza (amit Haydn a leveleiben rendszerint „Estoras”-nak nevez) a bécsi opera egyik fellegvára lett. Haydn L’infedeltá delusa (Aki hűtlen, pórul jár) című két felvonásos vígoperájának szövegkönyvét Sopronban, a Siess János által 1748-ban alapított Siess Nyomdában készítették. A zeneszerzőről szóló irodalomban megemlítik, hogy hegedűtanítványai is voltak Sopronban, és baráti kapcsolatok is fűzték a városhoz. 1775-ben Primes György városplébános papszentelési jubileumán Haydn vezetésével a hercegi zenekar Sopronban játszott. Haydn levelezéséből az is kiderül, hogy a soproni Esterházy-palota házmestere, Johann Alois Luegmayer rokonságban állt a mesterrel, az unokahúgának volt a férje. Haydn valószínűleg nem tudott magyarul, de a magyar zenét és táncot ismerte és kedvelte, sőt hatással volt zenei fejlődésére is. Több zeneműve is van, amelyben felismerhető a magyar hatás, Eötvös Károly az egyik tanulmányában azt állította, hogy a Haydn komponálta Gotterhalte dallama (korábban az Osztrák–Magyar Monarchia himnusza volt, ma pedig a német himnusz) is magyar, mégpedig rábaközi népdalmotívum. Álljon itt erről egy érdekesség: ­Haydn első londoni útján vásárolt egy Jákó-papagájt (aki túl is élte a mestert), ez a madár képes volt elénekelni a gazdája által komponált császárhimnusz elejét, sőt tudott skálázni, és kiválóan utánozta a fuvola hangját is.

Játékunkban egy neves épületről vagy köztéri alkotásról mutatunk be részletet, olvasóinknak pedig az a feladatuk, hogy a részletből felismerjék az egészet, és megírják nekünk, melyik alkotást rejtettük el. Azok között, akik a helyes megfejtést június 19-ig beküldik a Soproni Téma, 9400 Sopron, Liszt Ferenc utca 1. vagy a szerkesztoseg@sopronitema.hu e-mail-címre, ajándékot sorsolunk ki. Május 29-i rejtvényünk megfejtése: Joseph Haydn emléktáblája, szerencsés megfejtőnk: Sógor Ferenc, ­Sopron, Várkerület

Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek