Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Hol járunk?

| Városi hírek

Március 8-i rejtvényünk megfejtése: Templom utca 13.

Játékunkban egy neves épületről mutatunk be részletet, olvasóinknak pedig az a feladatuk, hogy a részletből felismerjék az egészet, és megírják nekünk, melyik épületet rejtettük el. Azok között, akik a helyes megfejtést március 29-ig beküldik a Soproni Téma, 9400 Sopron, Pf. 241. vagy a szerkesztoseg@sopronitema.hu címre, ajándékot sorsolunk ki. 


Megfejtés

Március 8-i rejtvényünk megfejtése: Templom utca 13., szerencsés megfejtőnk: Sógor Ferenc, Sopron, Várkerület 106. Az ajándék könyvet a Pro Kultúra Jegyirodájában (Sopron, Liszt Ferenc u. 1.) veheti át. 


Szent György utca 13.

Sopron egyik, meglehetősen elhanyagolt állapotban lévő műemlék épületének magja a 14. századból származik. Kétemeletessé a 17. század végén alakították át, ekkorra datálható loggiás udvarának megépülése is. Mai homlokzata 1710 és 1750 között készült el, amikor is a ház tulajdonosa az a körösszeghi és adorjáni gróf Csáky György generális volt, aki a magyar huszárság kialakulásában is fontos szerepet játszott: dragonyostiszt volt az oszmánellenes fölszabadító háborúban, de kitüntette magát a spanyol örökösödési (1701–1704), majd a lengyel örökösödési háborúban (1733–1735) is. Az Országos Műemléki Felügyelőség 1969-ben felújította az épületet, ezt követően kollégiumként működött. A turisták egyik kedvenc fotótémája az épület 1834-ből származó kovácsolt kapukilincse, melyet vélhetőleg az akkori tulajdonos, Scherm János sertéskereskedő készíttetett.

Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek