Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Hol a labda?

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„...talán jobb lenne óvatosan nyilatkozgatni válogatottunk képességéről, eddigi teljesítményéről, s nem felajzani a szurkolókat, mert könnyen jöhet egy újabb csalódás.”

Újra és újra ugyanabba a csapdába esünk. Elhitetik velünk, hogy milyen fantasztikus teljesítmény legyőzni X vagy Y csapatot, aztán amikor szembejön csak egy kicsivel is erősebb gárda, máris kezdődik a magyarázkodás. Majdnem ez történt a Ferencvárossal is. A BL-selejtezőben túljutott két egészen kisszerű csapaton (mert sem a svéd, sem pedig a patinás skót bajnok nem sorolható Európa élcsapatai közé, sőt talán még a középmezőnybe sem férnek be), és végül az első komolyabb akadályt is sikerrel vette. A Zágrábnak nem sikerült véget vetnie a Fradi, s egyben a magyar BL-álmoknak, mint tavaly. A horvát bajnok elleni siker lendülete a BL csoportkörébe juttathatja a magyar bajnokot, „csupán” a norvégok legjobbját kell két mérkőzés alapján kiejtenie a küzdelmekből. Ez talán már reális alternatíva. Bevallom, a meccs előtt féltettem a Fradit. No, nem a Zágrábtól, hanem önmagától, mert már-már nagycsapatkánt beszéltek róla, s félő volt, hogy a játékosok el is hiszik, hogy Európa élvonalába tartoznak. Holott csak annyi történt, hogy legyőztek náluk gyengébb csapatokat. Szerencsére a Zágráb ellen is jó teljesítményt nyújtottak, de azért egyelőre még szó sincs történelmi sikerről, de a lehetőség adott…

S ha már foci. Sokan kész tényként könyvelik el, hogy ott leszünk az Európa-bajnokságon. Hogy mire alapozzák? Nos, azokra a nyilatkozatokra, szakértői állásfoglalásokra, amelyek egy önmaga árnyékát pályára küldő török válogatott legyőzése után (ami persze így is szép eredmény tőlünk) és az oroszok elleni itthoni vereségünket követően születtek. Pedig az oroszok gyorsan padlóra küldtek bennünket. Igaz, nem zuhantunk össze, végül „megtaláltuk a labdát”, és feljöttünk 3–2-re. Ennek a mérkőzésnek ez volt az egyetlen pozitívuma. A meglehetősen vegyes kép ellenére még a szövetségi kapitány is pozitívan nyilatkozott a két mérkőzésről. Vagy nem látta, vagy nem akarta látni a súlyos hiányosságokat. Ettől persze még simán kijuthatunk a következő évre halasztott Eb-re, hiszen Bulgária válogatottja sem tartozik az erős csapatok közé, de odahaza okozhatnak meglepetést. Az esetleges ottani siker után következhet az Izland–Románia összecsapás győztese, immár itthon. Egyik sem könnyű ellenfél. Éppen ezért talán jobb lenne óvatosan nyilatkozgatni válogatottunk képességéről, eddigi teljesítményéről, s nem felajzani a szurkolókat, mert könnyen jöhet egy újabb csalódás. Remélem, sejtéseim nem válnak valóra, s a szakemberek valami olyasmit is látnak, amit én mint szurkoló nem veszek észre.

Talán túl borús képet festettem a honi fociról? Döntsék el önök! Viszont örömteli, hogy városunk elsőszámú csapata, az SC Sopron az őszi idény felénél járva a 10. helyet foglalja el a tabellán újonc létére. Az edzőváltás után jöttek a győzelmek, bizonyítva, hogy nem érdemtelenül lettek tagjai a harmadik osztálynak. Tudom, még sok minden történhet a bajnokság végéig, de ha ugyanilyen alázattal futnak ki minden mérkőzésre, mint azt az elmúlt fordulókban tették, akkor nem kell aggódnunk, hogy visszaesnek a megyei első osztályba. Ez a szezon – és talán még a következő is – az építkezést szolgálja. Aztán majd kiderül, hogy képesek leszünk-e, akarunk-e szintet lépni…

Kapcsolódó cikkek

Az M85-ös története

Az M85-ös története

2020. 12. 23. | Munkatársunktól

Több évtizedes álom valósult meg az M85-ös Sopron és Csorna közötti szakaszának elkészültével, mert így már Győrig autóúton utazhatunk, elérve az országos hálózatot. A munkálatok folytatódnak a Sopron-kelet-csomóponttól az országhatárig.