Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hillebrand-emléktábla
Az emléktábla avatásán részt vett a városvezetés, a városszépítő egyesület tagjai, valamint a Hillebrand család képviselői is. Fotók: Filep István

Az egykori likőrgyáros megnyitotta a kaszinót a polgároknak

Hillebrand-emléktábla

| P. Horváth László | Városi hírek

Felavatták Hillebrand Vince emléktábláját és domborművét a Liszt-központ bejáratánál. Az egykori likőrgyáros az iparkamara akkori elnökeként szorgalmazta, hogy ezen a helyen épüljön fel a kultúrpalota.

Szép számmal gyűltek össze a soproniak az elmúlt szerdán a Hillebrand Vince emléktábla és dombormű avatójára. Az eseményen megjelent dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István alpolgármester, a család képviseletében Hillebrand György, valamint Hillebrand Imréné Klára, dr. Józan Tibor és a városszépítő egyesület tagjai, önkormányzati képviselők, valamint a kulturális intézmények vezetői is. Dr. Józan Tibor köszöntőjében méltatta Kutas László munkáját, egyúttal továbbította a szobrász üdvözletét, ugyanis – bár tervezte, de – személyesen nem lehetett jelen az ötvenedik soproni köztéri munkájának felavatásán. Az előkészületekről lapunkban is beszámoltunk (Készül az ötvenedik, Soproni Téma, 2021. március 31.).

– Az emléktáblával és a domborművel méltó módon emlékezünk meg a város kiemelkedő alakjáról, Hillebrand Vincéről – fogalmazott dr. Farkas Ciprián polgármester. – Igaz volt rá a XIX. század korszelleme, a „hass, alkoss, gyarapíts” jelmondata. A likőrgyárában munkát biztosított a helyieknek, de közéleti szereplése is példás volt. 1861-ben választották a Kaszinó Egyesület igazgatójává. A kaszinót megnyitotta a város kereskedő és iparos világa, az egész soproni polgárság előtt. Személyisége a soproniság sarokköve lett.

Hillebrand Vince az akkori iparkamara elnökeként, önkormányzati képviselőként is szorgalmazta az új kultúrpalota megépítését, ugyanis a mostani Kozmutza-iskola helyén működő kaszinó „szűkös lett”. A jelenlegi Liszt-központ épületét 1872-ben adták át, ezt azonban már nem élhette meg.

Hillebrand György beszédében idézte fel az üknagyapja életét. Kiemelte: Hillebrand Vince 1840-ben tett polgáresküt, 1848-ben pedig magyar nemzetőr volt.

– Már 1872-ben megígérte a Kaszinó Egyesület, hogy emléktáblát avat az elnök tiszteletére, ezért is fontos számunkra a mai nap. Hiszen a család egyik régi, nagy álma valósult meg – közölte Hillebrand György.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.